Διαδικτυακή η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί φέτος η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, σε ένα πρόγραμμα 11 ημερών (19-29 Νοεμβρίου), με τη συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων και την ψηφιακή διοργάνωση των προγραμματιζόμενων φεστιβάλ, εκδηλώσεων και δράσεων καθώς και των επαγγελματικών συναντήσεων για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά του βιβλίου.

   «Είναι σταθερή η πεποίθησή μας ότι ο Πολιτισμός και κυρίως το βιβλίο οφείλουν να διαδραματίζουν ενισχυτικό ρόλο στη συλλογική συνείδηση συμβάλλοντας στην ανάταση μιας κοινωνίας, ιδιαιτέρως όταν αυτή βρίσκεται σε πίεση λόγω των ειδικών υγειονομικών συνθηκών» σημειώνει ο Πρόεδρος του ΔΣ, Νίκος Α. Κούκης,

   Η ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, και με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η 17η διαδικτυακή ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

   Αφιερώματα

   Το κεντρικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης έχει τίτλο «Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στο χρόνο» ενώ το αφιέρωμα «Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής» ξεφυλλίζει νέα βιβλία που γράφονται για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των επιδημιών σε μια περίοδο κλιματικών αλλαγών. Το αφιέρωμα «Λογοτεχνία και Μνήμη», παίρνει αφορμή τις λογοτεχνικές επετείους γέννησης ή θανάτου σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων και το «Το ’21 σήμερα» διερευνά τη βιβλιοπαραγωγή και το πεδίο της νεότερης έρευνας γύρω από την Ελληνική Επανάσταση. Για 5η συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις «Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία». Η παιδική γωνιά “τρυπώνει” μέσα στις σχολικές αίθουσες, καθώς ένας από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ, η «Παιδική και Εφηβική Γωνιά» θα έχει και πρωινό πρόγραμμα ώστε οι μαθητές να μπορούν να την παρακολουθήσουν μέσα από τις τάξεις. Τέλος, στο πλαίσιο της διοργάνωσης προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων και συναντήσεων για τους επαγγελματίες του βιβλίου. Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και το ελληνογερμανικό επαγγελματικό πρόγραμμα «Let’s talk».

   Μεγάλα ονόματα της ξένης λογοτεχνίας

   Μερικά από τα γνωστά ονόματα που καταγράφονται στον μέχρι στιγμής προγραμματισμό της διοργάνωσης είναι ο διακεκριμένος Αιγύπτιος συγγραφέας Αλάα Αλ Ασουάνι, του οποίου το τελευταίο βιβλίο με τίτλο «Ανεκπλήρωτη Δημοκρατία», ο Γάλλος διεθνολόγος – πανεπιστημιακός, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Ζιλ Κεπέλ (Κλειδάριθμος) με πιο πρόσφατο το Βιβλίο του «Έξοδος από το χάος», ο Γάλλος καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Πολ Βαλερί του Μονπελιέ Φρεντί Βινέ (Μεταίχμιο) με πιο πρόσφατο το βιβλίο του «Η Μεγάλη Γρίπη του 1918», ο Βρετανός καλλιτέχνης και συγγραφέας Τζέιμς Μπριντλ (Μεταίχμιο) με το τελευταίο του βιβλίο «Νέα σκοτεινή εποχή: Η Τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος» και από τις ίδιες εκδόσεις ο Νίκλας Νατ οχ Νταγκ που γεννήθηκε στη Σουηδία και κατάγεται από την παλαιότερη αριστοκρατική οικογένεια της χώρας με πιο πρόσφατο το μυθιστόρημά του «1794: Οι σκοτεινές μέρες της Στοκχόλμης».

Σχετικές δημοσιεύσεις