Διεθνής Ημέρα Αρχαιολογίας – Αρχαιολογικοί χώροι στην Αθήνα που αξίζει να επισκεφθείς

Το κέντρο της Αθήνας, είναι ένα mix αρχαίου και σύγχρονου στοιχείου που θέλοντας και μη, σε βάζει στο mood για εξερευνήσεις. Οι αρχαιολογικοί χώροι διαμορφώνουν το πολιτιστικό προφίλ μιας περιοχής και μαρτυρούν τη δραστηριότητα των παλαιότερων γενεών. Είναι μια συνάντηση που πάντα αγαπάς να κάνεις! 

Υπάρχουν πολλά μέρη στην Αθήνα που αξίζει να επισκεφθείς πέρα από τα προφανή τουριστικά σημεία και ίσως αυτό το Σαββατοκύριακό είναι μια καλή ευκαιρία! 

Αρχαιολογικός Χώρος Κεραμεικού

Στον Κεραμεικό υπήρξε το πρώτο δημόσιο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας, αλλά αποτελούσε και σημαντική συνοικία αγγειοπλαστών και αγγειογράφων. Ο λόγος που εγκαταστάθηκαν τεχνίτες στην περιοχή του Κεραμεικού ήταν η ύπαρξη αργύλου στα εδάφη του. Ο άργυλος ήταν βασικό συστατικό για την κατασκευή αγγείων. Η περιοχή χωρίζεται από το Θεμιστόκλειο τείχος στον Έξω Κεραμεικό και στον Έσω Κεραμεικό. Οι σημαντικότερες πύλες του τείχους είναι το Δίπυλο και η Ιερά Πύλη.

Όταν επισκεφθείς τον αρχαιολογικό χώρο, μπορείς να δεις τμήμα του Θεμιστόκλειου τείχους, τις δύο πύλες, το Πομπείο, τον ταφικό περίβολο με την στήλη της Ηγησούς, το Δημόσιο Σήμα και άλλα ταφικά μνημεία. Οι ώρες που ο χώρος είναι ανοιχτός είναι 08:00-20:00 καθημερινά.

Ερμού 148, Αθήνα

Γενική Είσοδος: 12€, Μειωμένη Είσοδος: 6€

Αρχαία Αγορά- Άρειος Πάγος

Η Αρχαία Αγορά των Αθηνών βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης και ήταν το κέντρο της πόλης, εκεί όπου υπήρχαν όλα τα δημόσια κτίρια της Αρχαίας Αθήνας. Ένα από τα σημαντικότερα κτίρια της Αγοράς και η έδρα των 50 βουλευτών είναι ο Θόλος. Εκεί υπάρχει επίσης ο ναός του Ηφαίστου, το λεγόμενο Θησείο, το οποίο λειτούργησε και ως χριστιανική εκκλησία τα νεότερα χρόνια. Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.

Επιπλέον, στο χώρο βρίσκεται και το Βουλευτήριο, όπου γινόταν οι συνεδριάσεις της Βουλής. Ο Άρειος Πάγος ήταν το δικαστήριο της Αρχαίας Αθήνας. Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος είναι ανοιχτός 08:00-20:00 κάθε μέρα και έχει πλεόν αναβαθμισθεί αρκετά, έτσι ώστε η περιήγηση να είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και διδακτική.

Αδριανού 24, Αθήνα

Γενική Είσοδος: 8€, Μειωμένη Είσοδος: 4€

Ρωμαική Αγορά – Πύργος των Αέρηδων

Η Ρωμαϊκή αγορά ήταν η κεντρική αγορά της Αθήνας και πραγματοποιούσαν εκεί τις εμπορικές συναλλαγές και συναθροίσεις. Χτίστηκε από δωρεές του Ιουλίου Καίσαρα και του Αυγούστου και τα βυζαντινά χρόνια και κατά την Τουρκοκρατία, φτιάχτηκαν στο σημείο οικίες, εργαστήρια, εκκλησίες και το Φετιχιέ Τζαμί.

Ο Πύργος των Αέρηδων, γνωστός ως το Ωρολόγιο του Κυρρήστου, είναι ένα από τα πιο ειδυλλιακά αρχαιολογικά μνημεία της Αθήνας. Βρίσκεται στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς στην περιοχή της Πλάκας και είναι ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός σε ολόκληρο τον κόσμο. Το σχήμα του είναι οκταγωνικό και έχει χτιστεί από μάρμαρο το πρώτο μισό του 1ου αιώνα π.Χ. από τον αστρονόμο Ανδρόνικο τον Κυρρήστη. Όμως, εκτός από μετεωρολογικός ήταν και ωρομετρικός σταθμός, αφού υπήρχαν εξωτερικά ηλιακά ρολόγια. Ο χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά 08:00-20:00.

Πολυγνώτου 3, Αθήνα

Γενική Είσοδος: 6€, Μειωμένη Είσοδος: 3€

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Το αρχαίο ωδείο της ρωμαϊκής περιόδου χτίστηκε με ταχείς ρυθμούς, με δαπάνη του Ηρώδη του Αττικού προς τιμήν της συζύγου του, για να φιλοξενεί κυρίως μουσικές εκδηλώσεις. Φαίνεται όμως ότι χρησιμοποιήθηκε και για μονομαχίες και ταυρομαχίες. Αρχικά, ήταν στεγασμένο με ξύλινη οροφή και απέκτησε τη σημερινή του μορφή από την αναστήλωση που έγινε τη δεκαετία του 1950. Είναι ένα από τα ελάχιστα αρχαία θέατρα που φιλοξενούν ακόμη παραστάσεις. Πολλές εκδηλώσεις γίνονται κάθε χρόνο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Το θέατρο είναι ανοιχτό μόνο εφόσον υπάρχει παράσταση ή συναυλία, διαφορετικά μπορείς να φτάσεις μόνο μέχρι τον προαύλιο χώρο καθημερινά 08:00-20:00.  

Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα

Λόφος της Πνύκας

Θα βρεις τον λόφο της Πνύκας ανάμεσα στο λόφο του Φιλοπάππου και στο λόφο των Νυμφών. Αποτελούσε το χώρο που γινόταν η Εκκλησία του Δήμου, δηλαδή η συνέλευση των Αθηναίων, στην Αρχαία Αθήνα. Εκεί αγόρευαν πολλοί σπουδαίοι πολιτικοί και ρήτορες της αρχαιότητας. Ο χώρος ήταν αφιερωμένος στο Δία και θεωρούνταν ιερός. Εκεί κοντά βρίσκεται και η φυλακή του Σωκράτη, όπου κρατήθηκε ο ρήτορας πριν θανατωθεί. Μπορείς να πας εκεί καθημερινά και όλες τις ώρες για έναν περίπατο, είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία! Από τη μία η φύση με την πλούσια βλάστηση και από την άλλη τα πέτρινα μονοπάτια και τα αρχαία μνημεία, είναι μοναδικά.

Μουσών 23, Αθήνα

Καλλιμάρμαρο

Το Παναθηναϊκό Στάδιο που είναι γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο, βρίσκεται στην περιοχή του Παγκρατίου ανατολικά του Ζαππείου και βόρεια του λόφου του Αρδηττού. Ήταν ο χώρος όπου γίνονταν τα Παναθήναια, αγώνες προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Εκεί πραγματοποιείται η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας. Σε σπάνιες περιπτώσεις το στάδιο χρησιμοποιείται για την διεξαγωγή συναυλιών και εκδηλώσεων. Είναι ανοιχτό 08:00-19:00 κάθε μέρα, πραγματοποιείται περιήγηση και υπάρχει δυνατότητα για ξενάγηση.

Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου, Αθήνα

Γενική Είσοδος: 10€, Μειωμένη Είσοδος 5€

Στοά του Αττάλου

Η Στοά του Αττάλου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Αρχαίας Αγοράς και ήταν δώρο του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου Β’ στην πόλη της Αθήνας. Αυτό δηλώνει και η επιγραφή στο επιστύλιο της κάτω κιονοστοιχίας: “ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΤΤΑΛΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΔΟΣ”. Το κτήριο έχει μήκος περίπου 116 μέτρα και ήταν διώροφο με 21 καταστήματα σε κάθε όροφο. Στο ισόγειο, οι εξωτερικοί κίονες ήταν δωρικοί και οι εσωτερικοί ιωνικοί. Η Στοά του Αττάλου αποτελούσε για τους Αθηναίους χώρο συνάντησης, περιπάτου αλλά και εμπορικό κέντρο της εποχής.  Σήμερα, η Στοά λειτουργεί ως μουσείο 08:00-17:00, όπου εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών του χώρου της Αρχαίας Αγοράς.

Ανδριανού 24, Αθήνα

Γενική Είσοδος: 8€, Μειωμένη Είσοδος: 4€

Λόφος του Φιλοπάππου

Στο λόφο του Φιλοπάππου βρίσκεται το ταφικό μνημείο που έχτισαν οι Αθηναίοι προς τιμήν του ευεργέτη τους, Γάιο Ιούλιο Αντίοχο Φιλόπαππο. Τιμώντας την αγάπη του για την πόλη τους, δημιούργησαν το μνημείο του Φιλοπάππου υπό την επίβλεψη των δύο αδελφών του. Και δεν μιλάμε για έναν απλό τάφο ή ένα μικρό μνημείο. Αντίθετα, ήταν ένα ολόκληρο ταφικό μνημείο τεραστίων διαστάσεων, με ύψος 12 μέτρα. Ο λόφος είναι ό,τι πρέπει για μια βόλτα την ώρα που δύει ο ήλιος, για να απολαύσεις την υπέροχη θέα με το ηλιοβασίλεμα και μπορείς να τον επισκεφθείς όλο το 24ωρο.

Φυλής 215, Αθήνα

Δωρεάν Είσοδο

Αυτά τα μέρη είναι ιδανικά για βόλτα την Κυριακή, με παρέα ή μόνος. Αξίζει να αφιερώσεις μία μέρα για να επισκεφθείς έναν ή περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους, να έρθεις σε επαφή με τον πολιτισμό της χώρας μας και να ανακαλύψεις την ιστορία της.

Σχετικές δημοσιεύσεις