Διεθνής κατακραυγή για τις θηριωδίες στην Μπούτσα – Aνεξάρτητη έρευνα ζήτησε ο ΟΗΕ

Στην Μπούτσα πτώματα πολιτών βρέθηκαν σκορπισμένα σε έναν δρόμο μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

03/04/2022 10:02 EEST | Updated μία ώρα πριν

Στην Οδησσό της Ουκρανίας, όπου έλαβε χώρα πυραυλική επίθεση τα ξημερώματα, μετέβη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ αποκαλύψεις για θηριωδίες ακολουθούν την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων εισβολής από την περιοχή της πρωτεύουσας, Κιέβου- με τη συζήτηση για πιθανά εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους να εντείνεται.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής του Κιέβου, με τους Ρώσους να απομακρύνονται από πόλεις- κλειδιά. Ωστόσο, καθώς οι Ρώσοι υποχωρούν, αποκαλύπτονται πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν πιθανά εγκλήματα πολέμου και κτηνωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων φόνοι αμάχων. Τα αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία είναι «μια γροθιά στο στομάχι», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την Κυριακή, υποσχόμενος ότι η Αμερική θα ενωθεί με τους συμμάχους της στην τεκμηρίωση των φρικαλεοτήτων για να λογοδοτήσουν οι δράστες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις δολοφονίες άοπλων πολιτών στην Μπούτσα και τις γύρω περιοχές του Κιέβου, ενώ δεσμεύτηκαν να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούτσα και ζήτησε «μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Zελένσκι, σε τηλεοπτική συνέντευξη του σε κανάλι των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία ισοδυναμούν με γενοκτονία. Επίσης τόνισε Ο Ζελένσκι πως θα ήταν πρόθυμος να συναντήσει τον Πούτιν μόνο μετά την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΚΛΗΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

https://cdn.iframe.ly/api/iframe?url=https%3A%2F%2Fwww.huffingtonpost.gr%2Fentry%2Fskleres-eikones-stoicheia-yia-eyklemata-polemoe-eno-oi-rosoi-aposerontai-apo-to-kievo_gr_624961e5e4b068157f782f03%3F7rso&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad&v=1&app=1

Ανώτερος αξιωματούχος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου δήλωσε την Κυριακή ότι θα πρέπει να επιβληθεί ένα πέμπτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, με στόχο όλες τις τράπεζές της, το κλείσιμο των λιμανιών στα πλοία της και να επιβληθεί εμπάργκο σε κάθε ρωσικό εμπόριο.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια «κρίσιμη υποδομή», πιθανότατα μια αποθήκη καυσίμων, κοντά στο νότιο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας τα ξημερώματα της Κυριακής, αλλά δεν υπήρξαν θύματα, δήλωσαν αξιωματούχοι της πόλης.

Σχετικές δημοσιεύσεις