Δραματική έκκληση Γκουτέρες – Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα είναι ανεπαρκής

Τον κώδωνα του κινδύνου χτύπησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ημέρες ενώ προέτρεψε τόσο το Ισραήλ  όσο και τη Χαμάς να επιδείξουν αναλογικότητα και προφύλαξη.

Σε σχόλιο που ανέβασε στον λογαριασμό του στο Χ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι εξεπλάγη από την «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση» των βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα ενώ χαρακτήρισε ότι το επίπεδο της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει επιτραπεί στον θύλακα είναι «εντελώς ανεπαρκές» για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες των αμάχων.

Ταυτόχρονα έκανε για άλλη μια φορά έκκληση για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς, προσθέτοντας ότι «ανησυχεί βαθιά για τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης» πέρα από τη Γάζα.

«Η προστασία των αμάχων και στις δύο πλευρές είναι υψίστης σημασίας και πρέπει να γίνεται σεβαστή ανά πάσα στιγμή», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες σε δήλωση.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο θεσπίζει σαφείς κανόνες που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί επιλεκτικά».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για παροχή ανθρωπιστικής πρόσβασης «για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες που δημιουργούνται από την καταστροφή που εκτυλίσσεται» στο παλαιστινιακό έδαφος.

«Καταδικάζω τη δολοφονία αμάχων στη Γάζα και με απογοητεύουν οι αναφορές ότι τα δύο τρίτα αυτών που σκοτώθηκαν είναι γυναίκες και παιδιά», είπε μεταξύ άλλων.

Σχετικές δημοσιεύσεις