Δωρεά 135.000 δένδρων ελιάς για την αποκατάσταση του ελαιώνα της Αρχαίας Ολυμπίας

Πραγματοποιήθηκε επίσημα η η μεγάλη δωρεά 135.000 δένδρων κορωνέικης ελιάς προς τους πυρόπληκτους αγρότες των περιοχών της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η μεγάλη δωρεά, που έγινε παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέστη εφικτή ύστερα από πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο εμπνευστής του έργου και επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, σε συνεργασία με το ζεύγος Steve & Dianne de Laet, επικεφαλής του «Arete Fund» και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού».

Ο κ. Γεωργιάδης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι: «Αντιμετωπίσαμε ένα φρικτό δεκαήμερο με καύσωνα», επισημαίνοντας τις «τιτάνιες προσπάθειες του ελληνικού κράτους». «Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να την αντιμετωπίσει».

«Τον ιερό κότινο από τον ελαιώνα της Ολυμπίας, μας στέρησε για λίγο η περυσινή φωτιά και μας τον επιστρέφετε εσείς. Βρίσκομαι εδώ, προκειμένου να δείξω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ σπουδαίο», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «η Ολυμπία είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο της αρχαιότητας».

Ειδικότερα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και ύστερα από παρέμβαση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, ο κ. Γραμματίδης ανταποκρίθηκε άμεσα, αναλαμβάνοντας το έργο της αποκατάστασης -κατά το δυνατόν- των καμένων ελαιώνων αξιοποιώντας το δίκτυο επαφών του τόσο στην ομογένεια των ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.

«Το έργο αυτό θα είναι η παρακαταθήκη μου για αυτόν τον Ιερό Τόπο». Όπως ανέφερε: «Στον ιερό χώρο του Διεθνούς Ολυμπισμού χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Εκεί ψηλώνεις όταν όλα γύρω σου φαίνονται κοντά. Αυτό το ύψος ταιριάζει στην Ελλάδα. Μακάρι να είχα χίλιες ζωές για να βοηθήσω στην αξιοποίηση και στην προβολή αυτού του τόπου και στην καλυτέρευση της ζωής των παραμελημένων κατοίκων», δήλωσε ο κ. Γραμματίδης.

Πρόκειται για το πρώτο έργο αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές του περυσινού καλοκαιριού στην Ελλάδα, επεσήμανε. «Συνεργεία μας όργωσαν όλη τη χώρα για την ανεύρεση φυτωρίων με κατάλληλα δενδρύλλια που αγοράσαμε και μεταφέραμε στην περιοχή, όπου τα διανείμαμε στους πληγέντες καλλιεργητές με βάση τις καταστάσεις του ΕΛΓΑ», εξήγησε. Και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους μαθητές της διασποράς που συνέβαλαν στη δωρεά, όλους όσοι κοπίασαν για το έργο, καθώς επίσης και τους μεγάλους χορηγούς, τη ΔΕΗ και την Eurobank.

Σχετικές δημοσιεύσεις