Εβδομάδα με έντονο ενδιαφέρον για την οικονομία – Πληθωρισμός, αξιολόγηση και πετρέλαιο θέρμανσης

Εβδομάδα με έντονο ενδιαφέρον για την οικονομία η τρέχουσα, καθώς σήμερα πρόκειται να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου, αύριο θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση από τους δανειστές, μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία που θα κρίνει και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ενώ την Παρασκευή αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή άνω του 1,5 ευρώ το λίτρο με βάση τα σημερινά δεδομένα στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Ο τιμάριθμος αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ, με βάση τουλάχιστον τις εκτιμήσεις της Eurostat, η οποία τον υπολόγισε στο 12,1%, από 11,4% τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, ο πληθωρισμός εφέτος σε μέσο επίπεδο θα κυμανθεί κοντά στο 8,8% για να υποχωρήσει στο 3,1% το 2023.

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο «έπιασε» διψήφιο αριθμό (10%) από 9,1% που ήταν τον Αύγουστο.

Αύριο Τρίτη θα διεξαχθεί η πρώτη αξιολόγηση από τους δανειστές στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου που θα ανοίξει τον δρόμο για την τελική δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Μπορεί η Ελλάδα να βγήκε από το καθεστώς της ενισχυμένης επιτήρησης τον Αύγουστο, αλλά …κουβαλάει ακόμα εκκρεμότητες που αφορούν σε 22 μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη Δικαιοσύνη, την πρωτοβάθμια Υγεία, το Κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των εκκρεμών συντάξεων.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι Θεσμοί θα ζητήσουν ακόμα αναλυτικό λογαριασμό για τις επιβαρύνσεις στο έλλειμμα από τις κρατικές επιδοτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα, αλλά και από το αυξημένο επίδομα θέρμανσης.

Η αίσθηση που επικρατεί πάντως είναι ότι στο …τέλος της ημέρας δεν θα υπάρξουν ανυπέρβλητα εμπόδια τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα και κατ’ επέκταση να φέρουν εκπλήξεις στο Eurogroup του Δεκεμβρίου που θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις με βάση την έκθεση συμπερασμάτων των θεσμών που θα δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο.

Στο μέτωπο του πετρελαίου θέρμανσης, η απόφαση περικοπής της ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ+ κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και η διελκυστίνδα με ΗΠΑ- Ε.Ε, ωθούν προς τα πάνω τις τιμές του «μαύρου χρυσού» και κατά συνέπεια την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης η διάθεση του οποίου αρχίζει στο τέλος της εβδομάδας.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η τιμή διάθεσης κινείται κοντά στα 1,55 ευρώ το λίτρο με την επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία (20 λεπτά + 5 λεπτά ΦΠΑ).

Πέρυσι η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ το λίτρο και το 1,60 ευρώ είχαν αγγίξει οι τιμές στο κλείσιμο της περιόδου διάθεσης του καυσίμου τον Απρίλιο, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει κονδύλια 250 εκατ. ευρώ με το αρχικό πλάνο να προβλέπει παρέμβαση στην τιμή έως το τέλος του έτους, με τη δυνατότητα παράτασης ή προσαρμογής σε συνάρτηση με τις διεθνείς εξελίξεις.

Εντός τρέχοντος μηνός, αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης το οποίο συνολικά φέτος θα είναι αυξημένο στα 300 εκατ. ευρώ, για όλη την περίοδο.

Σχετικές δημοσιεύσεις