Ελλάδα της διασποράς

Αλεξανδρίδου Μαρία

Σήμερα, 7 Μαΐου 2026, η ειδησεογραφία από τις ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο επικεντρώνεται σε μεγάλες διοργανώσεις διασύνδεσης, θεσμικές πρωτοβουλίες και δράσεις τιμής:Κύπρος & Αυστραλία

  • 3ο Cyprus Diaspora Forum (Λεμεσός): Η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Φόρουμ (6-9 Μαΐου) περιλαμβάνει συζητήσεις για την καινοτομία, την ενέργεια και τις επενδύσεις, με ισχυρή εκπροσώπηση από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Το θέμα του επαναπατρισμού βρίσκεται στο επίκεντρο μέσω της πρωτοβουλίας «Minds in Cyprus».
  • Σύντομο Δελτίο SBS (Αυστραλία): Η ελληνική υπηρεσία του SBS στην ενημέρωσή της αναφέρεται στις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν την ομογένεια «Down Under», συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών αλλαγών για την ψήφο των αποδήμων.

Ηνωμένο Βασίλειο & Ευρώπη

  • Αντίστροφη Μέτρηση για το Rebrain Greece: Σε δύο ημέρες, στις 9 Μαΐου, πραγματοποιείται στο Λονδίνο η μεγάλη εκδήλωση στο Hilton Metropole. Συμμετέχουν 35 κορυφαίοι επιχειρηματικοί όμιλοι που προσφέρουν θέσεις εργασίας σε Έλληνες του εξωτερικού, με νέα κίνητρα όπως η 50% φορολογική απαλλαγή για 7 έτη.
  • Δικαστική Νίκη στο Λονδίνο: Η Ελλάδα πέτυχε σημαντική δικαστική νίκη σε δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ανακοινώθηκε και η πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 6,9 δισ. ευρώ.

ΗΠΑ

  • Ψήφισμα για την Έξοδο του Μεσολογγίου: Οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Κρις Πάππας και Γκας Μπιλιράκης κατέθεσαν ψήφισμα στο Κογκρέσο για τον εορτασμό των 200 ετών από την Έξοδο του Μεσολογγίου, τιμώντας τους κοινούς αγώνες των δύο εθνών για ελευθερία.
  • Ελληνομάθεια 2026: Ξεκινούν οι εγγραφές για τα νέα προγράμματα πολιτιστικής εμβάθυνσης που διοργανώνει το ελληνικό κράτος για παιδιά και νέους της ομογένειας στις ΗΠΑ.

Ελλάδα

  • Hub Καινοτομίας «Panathēnea»: Ανακοινώθηκε ότι το φεστιβάλ καινοτομίας Panathēnea (27-29 Μαΐου) θα προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους 400 δισ. δολαρίων, με ενεργή συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών από τη διασπορά.

Σχετικές δημοσιεύσεις