Εν αναμονή της εμφάνισης της πρώτης γενιάς πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι- Δελτίο προειδοποιήσεων από τη ΔΑΟΚ Σερρών

Στόχοι του Δελτίου Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, είναι η έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών για την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας και η καθοδήγησή τους για αποτελεσματική φυτοπροστασία των βαμβακοφυτειών τους.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΣΠΟΡΑ, ΦΥΤΡΩΜΑ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Την φετινή χρονιά, λόγω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία, δεν ήταν εφικτή η αναγκαία επαφή με του βαμβακοπαραγωγούς, πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.
Μέσα στον Απρίλιο εκδόθηκαν και αναρτήθηκαν, στην ιστοσελίδα της Π.Ε. Σερρών, οι βασικές οδηγίες μας για την βαμβακοκαλλιέργεια, τις οποίες διένειμε η ΔΑΟΚ και στα σημεία συνάθροισης των παραγωγών στα βαμβακοπαραγωγικά χωριά. Συγχρόνως, χρησιμοποιήθηκε η επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS, για να διευρυνθεί και με αυτόν τον τρόπο η ενημέρωση των παραγωγών.
Όπως αναφέρθηκε, στο 4ο ενημερωτικό δελτίο του 2020, τα οργώματα στα βαμβακοχώραφα έγιναν τον Δεκέμβριο, αφού η παρατεταμένη ανομβρία που είχε προηγηθεί δεν επέτρεψε να γίνουν νωρίτερα.

Στις 4 και 12 Ιανουαρίου σημειώθηκαν καταρρακτώδεις βροχές με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν, με μεγάλους όγκους νερού, πεδινές εκτάσεις περί τα 50.000 στρέμματα. Αυτές οι εκτάσεις έμειναν πλημμυρισμένες για μήνες και, με μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε για την απάντληση των νερών, μπόρεσαν να στεγνώσουν προς τα τέλη Απριλίου. Περιορισμένες βροχοπτώσεις τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο αποδείχθηκαν ωφέλιμες για τη κατεργασία των εδαφών, με αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή η δημιουργία, εν όψει της σποράς, μιας καλής σποροκλίνης.

Η σπορά ξεκίνησε σποραδικά στις 20 Απριλίου – βροχές τις προηγούμενες απέτρεψαν την έναρξή της νωρίτερα, πράγμα που ήταν επιθυμητό, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν. Ανακόπηκε η σπορά από ασθενείς βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 23 και 24 του μήνα, για να ενταθεί σε όλες τις περιοχές από τις 26 Απριλίου και να ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Μαΐου. Στα πλημμυρισμένα χωράφια που, όπως προαναφέρθηκε, άργησαν να στεγνώσουν, η σπορά έγινε μέχρι τις 15 Μαΐου και σε πολύ λίγα και αργότερα, μέχρι τις 20-22 Μαΐου.

Η απουσία βροχών, ώθησε τους βαμβακοπαραγωγούς να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση, από τις αρχές Μαΐου, τα ποτίσματα φυτρώματος (στις 6 Μαΐου, με σχετικό SMS, παροτρύναμε τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε ποτίσματα φυτρώματος). Με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν, αρκετοί παραγωγοί, προχώρησαν και σε δεύτερο πότισμα φυτρώματος.
Οι καλές θερμοκρασίες και τα χωρίς καθυστέρηση ποτίσματα φυτρώματος, οδήγησαν σε καλά φυτρώματα που ξεκίνησαν από τις πρώτες μέρες του Μαΐου και ολοκληρώθηκαν ως τα μέσα του μήνα, περίπου.

Από τις 22 -25 Μαΐου, άρχισαν και τα μηχανικά σκαλίσματα.
Οι γενικές βροχές που σημειώθηκαν στις 31 Μαΐου και 10 Ιουνίου ήταν ωφέλιμες και τροφοδότησαν με αναγκαία υγρασία τα χωράφια.
Μετά τα καλά, σε γενικές γραμμές, φυτρώματα, ακολούθησε, από τα μέσα Μαΐου και ως τα μέσα Ιουνίου, μια κάμψη των θερμοκρασιών (ιδίως, αρκετές νύχτες), η οποία οδήγησε σε ένα «φρενάρισμα» της καλλιέργειας που κράτησε μέχρι και τις 21 Ιουνίου οπότε και σημειώθηκε απότομη άνοδος των θερμοκρασιών. Εν όψει αυτού του «καύσωνα», οι βαμβακοπαραγωγοί φρόντισαν να έχουν ποτίσει τα χωράφια τους.

Δεν εκδηλώθηκε, γενικώς, έντονη εμφάνιση σηψιρρριζιών και οι επανασπορές κινήθηκαν στα φυσιολογικά επίπεδα του 5% της έκτασης.
Στο γνωστό άχαρο διάστημα που συνοδεύει κάθε χρόνο την εκκίνηση της βαμβακοκαλλιέργειας (φύτρωμα και δύσκολη πρώτη ανάπτυξη), με τα βαμβακοχώραφα να παρουσιάζουν κάθε χρόνο μέχρι τις 15 Ιουνίου την εικόνα «γυμνού χώματος», οι παραγωγοί βοήθησαν τις καλλιέργειές τους πρωτίστως με τα σκαλίσματα και κάποιοι εφαρμόζοντας διεγέρτες ριζοβολίας μαζί με διαφυλλικά λιπάσματα.
Η ζιζανιοκτονία, φέτος, δεν ήταν πολύ πετυχημένη και στα βαμβακοχώραφα υπήρχαν αρκετά ζιζάνια. Τα μετασπαρτικά ζιζανιοκτόνα που θα μπορούσαν να διορθώσουν την κατάσταση δεν αδειοδοτήθηκαν φέτος.

Σε αρκετά χωράφια έχει αρχίσει η έκπτυξη των χτενιών.
Η γενική εικόνα των βαμβακοφυτειών είναι καλή, με μια οψίμηση 5-7 ημερών σε σχέση με μια κανονική χρονιά.

ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ

Στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου διανεμήθηκε στους βαμβακοπαραγωγούς του νομού μας το φυλλάδιο «Φυτοπροστασία του βαμβακιού», ώστε απ’ την αρχή της χρονιάς να χαραχθεί η σωστή «πορεία» στην αντιμετώπιση των εχθρών του βαμβακιού.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εγκαταστάθηκε το δίκτυο των φερομονικών παγίδων. Στο τριήμερο 1-7 Ιουνίου, εγκαταστήσαμε δώδεκα (12) παγίδες πράσινου σκουληκιού και τέσσερις (4) παγίδες ροδίνου.
Οι όποιες επιπτώσεις της παρουσίας του θρίπα, φαίνονταν όσο τα φυτά ήταν ακόμη μικρά. Με το πέρασμα των ημερών η εικόνα των βαμβακοφυτειών άλλαξε και το πρόβλημα σταμάτησε να υπάρχει. Επιβεβαιώνεται, κάθε χρόνο, η άποψη ότι ο θρίπας είναι εχθρός «ψυχολογικού χαρακτήρα», ο οποίος προκαλεί ανησυχία στο «άχαρο» διάστημα της δύσκολης εκκίνησης που παρουσιάζει πάντοτε το βαμβάκι, μετά το φύτρωμα και μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Οι αφίδες έκαναν την γνώριμη εμφάνισή τους από τις αρχές Ιουνίου και οι πολλοί παραγωγοί άφησαν την αντιμετώπισή τους στα ωφέλιμα έντομα. Έγιναν όμως και αρκετοί άσκοποι ψεκασμοί.

Οι τομεάρχες γεωπόνοι μας, μόλις το επέτρεψαν οι επιδημιολογικές συνθήκες, διατρέχουν τα βαμβακοπαραγωγικά χωριά υπενθυμίζοντας ότι βρισκόμαστε στον κρίσιμο μήνα Ιούνιο, κατά τον οποίο, για τους γνωστούς λόγους, πρέπει να αποφεύγονται οι χημικές επεμβάσεις.
Οι υπηρεσίες είναι σε αναμονή της πρώτης γενιάς του πράσινου σκουληκιού, που περιμένουν να κάνει την εμφάνισή της στα τέλη του μήνα.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Έγιναν συστάσεις στους βαμβακοκαλλιεργητές να μην καθυστερήσουν να κάνουν το μηχανικό σκαλιστήρι που είναι πολύ σημαντικό για το «ξεκίνημα» της καλλιέργειας. Το μηχανικό σκαλιστήρι είναι μία πολύ σημαντική καλλιεργητική επέμβαση, συνυφασμένη με την καλλιέργεια του βαμβακιού, που πρέπει να γίνεται κάθε φορά που ταρατσώνει το έδαφος.
Υπενθυμίζεται, στους παραγωγούς η εφαρμογή της δεύτερης δόσης της λίπανσης στο τελευταίο σκαλιστήρι (τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 23213-55200 και 23213-55250.

Σχετικές δημοσιεύσεις