Εργοστάσιο ηλεκτρικών οχημάτων στην Καβάλα

Επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ για παραγωγή 30.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων τον χρόνο, από Ολλανδο-Γερμανικό Όμιλο

Με αφετηρία τη βόρεια Ελλάδα βάζει μπροστά το επενδυτικό σχέδιό της η γερμανο-ολλανδική αυτοκινητοβιομηχανία Nexte.GOMobileSE, η οποία θα κατασκευάσει επί ελληνικού εδάφους μονάδα παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων -επένδυση που στη φάση της εκκίνησης θα αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ- αναζωπυρώνοντας ουσιαστικά τον κλάδο της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews, το μεγαλεπήβολο σχέδιο του ξένου ομίλου παίρνει σάρκα και οστά, καθώς έχει αποφασιστεί να ξεκινήσει η επένδυση από την Καβάλα, πόλη στην οποία φαίνεται τελικά ότι θα δημιουργηθεί το εργοστάσιο παραγωγής των ηλεκτροκίνητων οχημάτων της, με κυβερνητικά στελέχη να αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός προσώρας επικεντρώνεται στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης,κατά τη διάρκεια του δείπνου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης δήλωσε: «Η επένδυση της e.GO έρχεται πλέον πολύ κοντά στην υπογραφή της συμφωνίας για τη γη, για να ξεκινήσει η εταιρεία την παραγωγή αυτοκινήτων στην Ελλάδα», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρείας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, έχουν καταλήξει στην τοποθεσία της επένδυσης.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε και το γεγονός ότι η πόλη της Καβάλας διαθέτει λιμάνι, καθώς οι εκπρόσωποι της εταιρείας επιθυμούσαν να βρουν περιοχή που να βρίσκεται κοντά σε λιμάνι, αφού στόχος τους είναι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής του εργοστασίου να μπορεί να εξαχθεί σε άλλες αγορές.

Παραγωγή

Toprojectτης γερμανικής εταιρείας περιλαμβάνει τη δημιουργία εργοστασίου, όπου υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 5.500 έμμεσες. 

Η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου θα αγγίζει τα 30.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο. 

Παράλληλα, η Next e.GO σκοπεύει να δημιουργήσει και ένα Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας, το οποίο θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή. 

Η παραγωγή των οχημάτων θα είναι φιλική προς το περιβάλλον και θα υιοθετηθούν τα αυστηρά γερμανικά πρότυπα που εφαρμόζονται στο εργοστάσιο παραγωγής στη Γερμανία. 

Άλλωστε, ο δομικός σχεδιασμός της εταιρείας ακολουθεί ένα νέο μοντέλο στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς θέλει να φτιάχνει μικρά εργοστάσια τα οποία θα έχουν περιφερειακό ρόλο. Το εργοστάσιο στην Ελλάδα θα λειτουργήσει με εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ τα στελέχη θα εκπαιδευτούν στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Άαχεν της Γερμανίας.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η επένδυση αυτή θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, καθώς το έργο θα αναδείξει την Ελλάδα στη διεθνή αγορά ως ένα από τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά κράτη στην ηλεκτροκίνηση μέσω της δημιουργίας εγχώριας παραγωγικής ικανότητας. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «το εργοστάσιο θα προκαλέσει και έναν επιπλέον εξαιρετικά θετικό αντίκτυπο, καθώς αναμένεται να προσφέρει δυναμικά στην αύξηση της απασχόλησης, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση εξειδικευμένου, υψηλών δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και την ανάδειξη πρωτοποριακής τεχνολογίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα είναι το πρώτο της Nexte.Goεκτός Γερμανίας και αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στο σχέδιο που έχει συνταχθεί για την ανάπτυξή της στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.

Σχετικές δημοσιεύσεις