Ερώτηση Λευτέρη Αβραμάκη στη Βουλή – «Σε απόγνωση οι παραγωγοί πατάτας στην Άνω Βροντού και την Ορεινή Σερρών – Θα στηρίξει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τους καλλιεργητές και την ελληνική παραγωγή πατάτας;

Την απόγνωση των παραγωγών πατάτας στην Άνω Βρντού και την Ορεινή ανέδειξε με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με τη συνυπογραφή 12 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητώντας από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ τη στήριξη των παραγωγών.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι οι καλλιεργητές πατάτας της ΠΕ Σερρών βρίσκονται σε μια διαρκή κρίση καθώς παραμένει αδιάθετη η παραγωγή τους σχεδόν στο σύνολό της, καθώς οι τιμές που προσφέρουν οι έμποροι για την απορρόφηση της πατάτας είναι χαμηλότερες του κόστους παραγωγής. Το πρόβλημα οξύνεται από τη ραγδαία άνοδο του κόστους παραγωγής και αποθήκευσης της πατάτας αλλά και από τις αθρόες εισαγωγές πατάτας κυρίως από την Αίγυπτο και την Τουρκία.

Η οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι καλλιεργητές πατάτας στην ΠΕ Σερρών, οδηγεί όλο και περισσότερους στην εγκατάλειψη της παραγωγής πατάτας. Οι άνευ ορίων εισαγωγές από τρίτες χώρες, οι παράνομες ελληνοποιήσεις και κυρίως η με ευθύνη της κυβέρνησης εκτόξευση του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με την μη απορρόφηση της παραγωγής, συνεπάγεται την οικονομική καταστροφή των παραγωγών.

Οι Βουλευτές ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών από το ΥΠΑΑΤ για την απορρόφηση της παραγωγής, τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να παταχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις και ανάπτυξη πολιτικών ώστε οι εισαγωγές πατάτας να λειτουργούν συμπληρωματικά στις ανάγκες εφοδιασμού της χώρας και όχι το αντίστροφο που ισχύει σήμερα.

Την ερώτηση του Λευτέρη Αβραμάκη συνυπογράφουν οι: Αλεξιάδης Τρύφων, Αραχωβίτης Σταύρος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βαγενά Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης, Κασιμάτη Νίνα, Μάλαμα Κυριακή, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπαηλιού Γιώργος, Πούλου Γιώτα, Σκούφα Μπέττυ και Τελιγιορίδου Ολυμπία.

Σχετικές δημοσιεύσεις