Ερώτηση Λευτέρη Αβραμάκη στη Βουλή – Το ΥΠΑΑΤ επιμένει να μην εντάσσει στις ενισχύσεις de minimis τους πληγέντες αγρότες του Νομού Σερρών.

Το ζήτημα της αδικαιολόγητης εξαίρεσης των Σερραίων πληγέντων από ακραία καιρικά φαινόμενα καλλιεργητών από τις ενισχύσεις de minimis αναδεικνύει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Λευτέρης Αβραμάκης. Την ερώτηση συνυπογράφουν 21 ακόμη βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Οι ερωτώντες βουλευτές αναφέρονται αρχικά στην αναιτιολόγητη εξαίρεση των καπνοπαραγωγών της χώρας από τις ενισχύσεις de minimis, τη στιγμή που εντάσσει σε αυτές (και ορθώς) τους καπνοπαραγωγούς του Νομού Ροδόπης. Οι Σερραίοι καπνοπαραγωγοί υπέστησαν, ομοίως, σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού και σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής είναι αντιμέτωποι με την οικονομική καταστροφή.

Ομοίως και στην περίπτωση των αμπελοκαλλιεργητών, ενώ εντάχθηκαν στις ενισχύσεις οι καλλιεργητές του Νομού Καβάλας, οι καλλιεργητές του Νομού Σερρών και ιδίως του Δήμου Αμφίπολης,  έμειναν εκτός αν και υπέστησαν τις ίδιες ζημιές από το ίδιο μάλιστα ακραίο καιρικό φαινόμενο του περσινού Ιούνη. Μαζί με τους δεντροκαλλιεργητές της περιοχής εδώ και 7 μήνες δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, αντιμετωπίζοντας πλέον οικονομικό αδιέξοδο. Οι ενισχύσεις de minimis θα μπορούσαν να αποτελέσουν τόσο για τους καλλιεργητές αμπελιών, όσο και για τους δεντροκαλλιεργητές μια ανάσα, ώστε να μπορέσουν να σηκώσουν το αυξημένο κόστος της φετινής χρονιάς.

Τέλος, οι βουλευτές ζητούν με την ερώτησή τους να ενταχθούν στις ενισχύσεις de minimis όλοι οι Σερραίοι καλλιεργητές καπνού, αμπελιών και δέντρων που έχουν υποστεί καταστροφές, στη βάση πάντα των ευρωπαϊκών κανονισμών και της σχετικής νομοθεσίας, και να μην συνεχιστεί αυτή η τακτική της αναιτιολόγητης άνισης μεταχείρισης όμοιων περιπτώσεων. Την ερώτηση συνυπογράφουν μαζί με το Λευτέρη Αβραμάκη οι  Αλεξιάδης Τρύφων, Αυγέρη Θεοδώρα, Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Καλαματιανός Διονύσης – Χαράλαμπος, Κασιμάτη Νίνα, Κόκκαλης Βασίλειος, Μάλαμα Κυριακή, Μπακαδήμα Φωτεινή, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης, Σκούφα Ελισάβετ, Συρμαλένιος Νικόλαος, Τζούφη Μερόπη, Φάμελλος Σωκράτης, Χρηστίδου Ραλλία.

Σχετικές δημοσιεύσεις