Ερώτηση Χατζηβασιλείου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ανάγκη στήριξης της σερραϊκής κτηνοτροφίας

Την ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων που εκτρέφουν ελληνικές σπάνιες φυλές ανέδειξε με ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρει ότι η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών έχει προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στο τελικό κοστολόγιο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι των Σερρών να έχουν ήδη προχωρήσει στη σφαγή ολόκληρων κοπαδιών ή μέρους αυτών, ως λύση πιο συμφέρουσα σε σχέση με την εκτροφή. Ο Σερραίος βουλευτής πρόκρινε ως λύση τις ελληνικές φυλές, αφού διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως τη λιτή διατροφή, την αντοχή στις ασθένειες και τη μεγάλης διάρκειας παραγωγική ζωή. Τέλος, τόνισε ότι οι ελληνικές φυλές απειλούνται με αφανισμό από το πιθανό κενό που θα προκύψει μέχρι την έναρξη του επόμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Χατζηβασιλείου ερωτά τον Υπουργό αν προτίθεται να γίνει άμεση επανέναρξη της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα», καθώς και της Δράσης 10.2.1 «Γενετικοί Πόροι στην Κτηνοτροφία», του Υπομέτρου 10.2, καθώς και αν υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση της ενίσχυσης ανά ζωική μονάδα των σπάνιων φυλών στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπλέον, προτείνει να εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και οι ελληνικές φυλές αλόγων, αφού αποτελούν απαραίτητα «εργαλεία» σε τομείς όπως την υλοτομία, τον αγροτουρισμό, τη θεραπευτική ιππασία και τη μεταφορά οικοδομικών υλικών σε απόκρημνες περιοχές.

Σχετικές δημοσιεύσεις