ΗΠΑ: “Επίθεση στη δημοκρατία” η μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος στο Χονγκ Κονγκ.Κρίσιμη συνάντηση στην Αλάσκα την άλλη εβδομάδα.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε σήμερα τις κινήσεις της Κίνας για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος στο Χονγκ Κονγκ χαρακτηρίζοντας αυτές μια συνεχιζόμενη επίθεση κατά της δημοκρατίας στην ειδική διοικητική περιοχή και προέβλεψε “δύσκολες” συνομιλίες με κορυφαίους διπλωμάτες της Κίνας την επόμενη εβδομάδα.

“Οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο σήμερα στις 11 Μαρτίου είναι μια άμεση επίθεση στην αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, τις ελευθερίες και τις δημοκρατικές διαδικασίες του, ένας περιορισμός της πολιτικής συμμετοχής, μείωση της δημοκρατικής εκπροσώπησης και κατάπνιξη του πολιτικού διαλόγου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το κινεζικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα σχεδόν ομόφωνα τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος στο Χονγκ Κονγκ, που δίνει στην εξουσία το δικαίωμα να ασκήσει βέτο για τους φιλοδημοκρατικούς υποψήφιους της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές.

Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις από τις πρωτεύουσες της Δύσης, οι περίπου 3.000 βουλευτές της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης ενέκριναν, όπως αναμενόταν, το “προσχέδιο απόφασης για τη βελτίωση του εκλογικού συστήματος” στην πρώην βρετανική αποικία.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πραγματοποιήσουν συνάντηση υψηλού επιπέδου στην Αλάσκα την επόμενη εβδομάδα, στην πρώτη σημαντική δέσμευση μεταξύ διπλωματών από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου από τότε που ο Joe Biden έγινε πρόεδρος.

Ο Antony Blinken, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, θα συναντήσουν τον Yang Jiechi, τον κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής της Κίνας και τον Wang Yi, τον υπουργό Εξωτερικών του, στις 18 Μαρτίου, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η συνάντηση αναμένεται να δώσει τον τόνο για τις διμερείς σχέσεις υπό τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει διατηρήσει πολλές από τις σκληρές αντι-Κίνας πολιτικές του προκατόχου του και δήλωσε ότι θα κρατήσει το Πεκίνο για λογοδοσία για «καταχρήσεις». Αυτά περιλαμβάνουν την καταστολή των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στο Σινγιάνγκ, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν χαρακτήρισε «γενοκτονία» την καταστολή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ · και προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες με στόχο την Ταϊβάν.

Ο Μπάιντεν έθεσε αυτά τα ζητήματα στην πρώτη του πρόσκληση με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping ,λίγο μετά το αξίωμά του, παρόλο που ο Γιανγκ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην διασχίσουν τέτοιες «κόκκινες γραμμές». Ο Sullivan είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κόστος για οποιαδήποτε άσχημη συμπεριφορά. Στην πρώτη του κλήση με τον Γιανγκ, ο Μπλίκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα θεωρήσει το Πεκίνο «υπεύθυνο για τις καταχρήσεις του του διεθνούς συστήματος».

Σχετικές δημοσιεύσεις