ΗΠΑ – Κίνα: «Πάγος» στις ελπίδες για διάλογο

Τις προσδοκίες για επιστροφή της Κίνας και των ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ματαιώνει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν. Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο τσάρος της αμερικανικής οικονομίας δηλώνει ότι δεν είναι ακόμη στα σχέδια η επανέναρξη των σινο-αμερικανικών εμπορικών συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον κ. Μνούτσιν, δεν έχει ακόμη προγραμματισθεί κάποιο ταξίδι στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης στην Κίνα. Η κινεζική πλευρά έχει απευθύνει πρόσκληση σε αντιπροσωπεία των ΗΠΑ να μεταβούν στο Πεκίνο, αφότου οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε πράξη την απειλή του να αυξήσει στο 25% τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, με την Κίνα να απαντά, αυξάνοντας επίσης στο 25% τους δασμούς σε αμερικανικά αγαθά, συνολικής αξίας 60 δισ. δολαρίων. 

Η ένταση στις σχέσεις των δύο ισχυρότερων οικονομιών κλιμακώθηκε μετά την «επίθεση» της Ουάσιγκτον στη Huawei και τις απειλές το Πεκίνου να κόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, στον απόηχο των νέων δασμών και του αποκλεισμού της Huawei. 

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να έχουν «παγώσει» και δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Τραμπ σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει πάρει κάποια απόφαση για το εάν θα δασμολογήσει πρόσθετα κινεζικά αγαθά ύψους 325 δισ. δολαρίων. 

Σχετικές δημοσιεύσεις