ΗΠΑ – Ο τελευταίος επιζών της σφαγής αιχμαλώτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πέθανε στα 99 του

Ο Χάρολντ Μπίλοου, 99 ετών, ο τελευταίος γνωστός επιζών από σφαγή αιχμαλώτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη Μάχη του Μπουλτζ, θα ενταφιαστεί σήμερα Πέμπτη στην Πενσυλβάνια.

Ο Μπίλοου, ο οποίος πέθανε στις 17 Μαΐου, ήταν συνδεδεμένος στο 285ο Τάγμα Παρατήρησης Πυροβολικού Πεδίου του Στρατού όταν η μονάδα του παραδόθηκε και πιάστηκε αιχμάλωτος από στρατιώτες των Waffen SS καθώς οι γερμανικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια επίθεση στο Βέλγιο για να προσπαθήσουν να αλλάξουν την παλίρροια του πολέμου τον Δεκέμβριο του 1944.

Σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες, οι Γερμανοί άνοιξαν πυρ εναντίον των άοπλων αιχμαλώτων σε ένα χωράφι, σκοτώνοντας περισσότερους από 80 σε αυτό που έγινε γνωστό ως Σφαγή του Μαλμέντι.Image

χάρολντ μπίλοου

(Ο Χάρολντ Μπίλοου προσποιήθηκε τον νεκρό, όταν Γερμανοί στρατιώτες σκότωσαν πάνω από 80 συμπολεμιστές του)

«Μόλις το πολυβόλο άρχισε να πυροβολεί, έπεσα μπρούμυτα στο χιόνι», είπε ο Μπίλοου στο Lancaster Online το 2019. Έκανε τον νεκρό καθώς οι Γερμανοί έκαναν έλεγχο για επιζώντες.

«Όποιος έδειχνε σημάδια ζωής, τον πυροβολούσαν στο κεφάλι για να τον τελειώσει», είπε ο Μπίλοου.

Ο Μπίλοου είπε ότι έμεινε εκεί για αρκετές ώρες πριν αυτός και άλλοι επιζώντες κλείσουν. Πήρε το δρόμο του μέσα από φράχτες πριν φτάσει στην ασφάλεια των αμερικανικών γραμμών.

Μετά τον πόλεμο, κλήθηκε να καταθέσει σε μια δίκη εγκλημάτων πολέμου στην οποία 43 Γερμανοί στρατιώτες καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη σφαγή του Μαλμέντι. Ωστόσο, τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι αφού οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αμερικανοί φρουροί τους είχαν εξαναγκάσει να ομολογήσουν.

Σχετικές δημοσιεύσεις