Η ΄΄Δημοκρατία΄΄της Ρωσικής Αυτοκρατορίας του Πούτιν – Η αλήθεια για τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης στην Ρωσία

(άρθρο του Βασίλη Σπανουδάκη)

Δυστυχώς στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται και στην προκειμένη περίπτωση ο νέο φασισμός που επικρατεί στα στελέχη και τους κόλακες του Πούτιν ,που ως αυτοκράτορας της “νεοεποχης” και Τσάρος της Ρωσίας άρχισε να φιμώνει και να κλείνει κανάλια και ραδιόφωνα που τον επέκριναν για την εισβολή του στην Ουκρανία ,ενώ έλεγε ψέμματα όπως και ο Λαβρώφ για μεγάλο διάστημα σε όλους τους πολίτες της γης και μπροστά στα μέσα ενημέρωσης.

Ήδη στην Ρωσία έχουν καταλήξει στην φυλακή ή έχουν περάσει από εκεί, όχι μόνο όσα κανάλια και δημοσιογράφοι αντιστάθηκαν στην κυριαρχία του Πούτιν αλλά και πολλοί πολίτες που ακόμη και σήμερα καθημερινά διαδηλώνουν ενάντια στην εισβολή και τον πόλεμο που αποφάσισε ο Πούτιν και οι Ολιγάρχες φίλοι του, που του το επιτρέπουν και χορηγούν την κυβέρνηση του.

Ένας νέος αυτοκράτορας, που χαμένος στο χρόνο, νόμιζε πως πέρα από τους κολαούζους του και πληρωμένους καθεστωτικούς του φίλους στα ΜΜΕ ,οι υπόλοιποι άνθρωποι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ,δεν θα τολμούσαν να τσαλακώσουν την εικόνα του ,φοβούμενοι τα αντίποινα των “μπράβων” του Τσάρου σε κάθε χώρα…

Στο ρωσικό κανάλι ΤV Rain φώναξαν «Όχι στον πόλεμο» πριν τους κλείσει ο Πούτιν..

Στο Καζακστάν έκλεισαν ήδη ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια, διότι δεν παρουσίασαν (κατά τον Πούτιν) τις ειδήσεις όπως ¨΄επρεπε”..

Ο εθνικός φορέας τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας απαγόρευσε τη μετάδοση στη χώρα, της εκπομπής της ρωσικής υπηρεσίας του BBC και του Radio Liberty ,καθώς και την πρόσβαση στο μέσο ενημέρωσης Meduza, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα κατηγόρησε το BBC ότι χρησιμοποιείται για να υπονομευθεί η πολιτική σταθερότητα και η ασφάλεια της Ρωσίας.

Εξάλλου από παλιά και πριν το 2015 Οι επιχειρήσεις πληροφόρησης με τη συμμετοχή των μέσων ενημέρωσης ,είχαν γίνει τα όπλα των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών σε έναν “υβριδικό πόλεμο ΜΜΕ ” με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τους συμμάχους τους, σε όλο τον κόσμο. 

Η Αραβική Άνοιξη και η εξέγερση στην Ουκρανία (2015) έφεραν τη ρωσική ηγεσία σε ένα σημείο καμπής.

Οι εκστρατείες επιρροής της Ρωσίας μέσω πληροφόρησης, παράγονται από εξειδικευμένες υπηρεσίες υπό την ηγεσία της Διοίκησης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας – για παράδειγμα, την Υπηρεσία Έρευνας Διαδικτύου και το Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι δημοσιογράφοι και προπαγανδιστές Dmitry Kiselev, Vladimir Solovyov και Margarita Simonyan, καθώς και οι πρώτοι αναπληρωτές επιτελάρχες της προεδρικής διοίκησης Alexey Gromov και Sergey Kiriyenko, έχουν αναγνωριστεί ως τα κύρια πρόσωπα που εμπλέκονται στην κρατική πολιτική πληροφόρησης, με στόχο την επίλυση των στρατηγικών προβλημάτων της Ρωσίας.Φυσικά, μέσω φίλων ολιγαρκών του Ρώσου προέδρου και εξαγοράς καναλιών σε διάφορα κράτη της Ευρώπης και με πληρωμένους δημοσιογράφους σε κατά τόπους περιοχές και Κράτη ασκούν κριτική και επιρροή,για το πώς θα καλυφθεί ένα γεγονός και τι ακριβώς πρέπει να προβληθεί ή να ειπωθεί στα ρεπορτάζ.

Ο Ναβάλνι υπενθυμίζει ότι “η Μαργαρίτα Σιμονιάν, τώρα είναι η τηλεοπτική ψεύτρα που ευνοείται περισσότερο από τις αρχές. Είναι επικεφαλής του καναλιού RT με ετήσιο προϋπολογισμό 20 δισεκατομμυρίων RUB, του πρακτορείου Россия сегодня και του πρακτορείου Sputnik. Και εκτός αυτού – έκπληξη! είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος International Sawmill, κάτι που κανείς δεν γνώριζε προηγουμένως.

Περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια ρούβλια (1 δισεκατομμύριο ευρώ) του Ρωσικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού του 2020, διατέθηκαν για τη στήριξη των μαζικών επικοινωνιών δηλαδή 30% περισσότερα από το προηγούμενο έτος. Φαίνεται ότι τα μέσα ενημέρωσης θα λάβουν 1,275 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό το 2021.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών δημιουργούν πολυάριθμους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίοι στη συνέχεια διαδίδουν παραπληροφόρηση, συχνά μέσω αυτοματοποιημένων bots.

Επιθέσεις πληροφοριακής επίδρασης στα Ρωσικά μέσα κατά του ΝΑΤΟ, των δυτικών χωρών, των συμμάχων

Η Ρωσία έχει αναπτύξει μια νέα στρατηγική πληροφοριακής επιρροής ως απάντηση στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Τον Ιανουάριο του 2020, ο Πούτιν και οι υποστηρικτές του ενορχήστρωσαν αλλαγές στο ρωσικό Σύνταγμα (το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 25 Δεκεμβρίου 1993, αντικαθιστώντας το σοβιετικό Σύνταγμα του 1936) για την ενίσχυση της προσωπικής εξουσίας του Πούτιν με την κατάργηση των ορίων θητείας στο αξίωμα του Προέδρου.  Το σημερινό ρωσικό κράτος προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό του,ως τη μετενσάρκωση της νικηφόρας και αδίκως κακοποιημένης ΕΣΣΔ που προσωποποιείται στη μορφή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ρωσία παρουσιάζεται ως μάρτυρας στον αγώνα της με μια διεφθαρμένη, μισθοφορική, κυνική και διεφθαρμένη Δύση, η οποία διεξάγει πόλεμο κατά της Ρωσίας και του Ρωσικού λαού εδώ και αιώνες. Τέτοιες δηλώσεις έχουν γίνει βασικό στοιχείο του μηχανισμού πληροφοριακής επιρροής της Ρωσίας -εμπειρογνώμονες που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο, δημοσιογράφοι που εργάζονται για κάποιο από τα κρατικά δίκτυα και διάφοροι παράγοντες πληροφοριακής επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδίδουν αυτές τις ιδέες.

Πότε θα σταματήσει η Ρωσική αρκούδα την προπαγάνδα? Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Ίσως όταν καταλάβει, πως είναι Δύση και αυτή..

Βασίλειος Σπανουδάκης

Περισσότερες πληροφορίες: https://jaj.gr/simantikes-erevnes/erevna-gia-to-topio-ton-mme-sti-rosia/

Σχετικές δημοσιεύσεις