Η δράση της ΔΕΗ για την κλιματική αλλαγή

Η περιβαλλοντική πολιτική μας περιλαμβάνει δράσεις για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ, συμβαδίζοντας πλήρως με τον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ να αναδείξει την Ευρώπη ως την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050, προβλέπουν την πλήρη απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2028.

Επιπλέον, έχουμε ενσωματώσει πλήρως στην περιβαλλοντική πολιτική μας παρεμβάσεις που στοχεύουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αποτελεσματικότερη διαχείριση υδάτινων πόρων, την ορθολογική διαχείριση αποβλήτων, την προσαρμογή των προδιαγραφών κτιρίων και υποδομών σε πιθανές μελλοντικές κλιματικές συνθήκες κ.ά. 

Απόσυρση Μονάδων

Τα τελευταία χρόνια η ΔΕΗ Α.Ε. έχει αποσύρει λιγνιτικές και πετρελαϊκές μονάδες, και επιταχύνει την απόσυρση 12 λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023 παράλληλα με το κλείσιμο και την αποκατάσταση των αντίστοιχων ορυχείων.

Μονάδες που έχουν αποσυρθεί πριν το 2019: 

– Λιγνιτικές Μονάδες: Πτολεμαΐδα 1 και 2, 3 και Μεγαλόπολη 1 και 2. 
– Πετρελαϊκές μονάδες: Λαυρίου και Αλιβερίου (τέσσερις μονάδες συνολικής ισχύος 730 μεγαβάτ). 

Στο διάστημα αυτό η Επιχείρηση προσέθεσε στο δυναμικό της:

– δύο μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1.259 MW (Μεγαλόπολη, Αλιβέρι),
– μία υδροηλεκτρική μονάδα ισχύος 157 MW (Ιλαρίωνας) και
– μία πετρελαϊκή στην Νότια Ρόδο (Κατταβιά) ισχύος 115,5 MW. 

Λιγνιτικές Μονάδες που αποσύρθηκαν από το 2019 μέχρι το 2021: 

– Μονάδων Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Καρδιάς, 275 MW εκάστη, 
– Μονάδες Ι και ΙΙ του ΑΗΣ Αμύνταιου, 273 MW εκάστη και
– Μονάδες ΙΙΙ και ΙV του ΑΗΣ Καρδιάς, 280 MW εκάστη.  

Εκσυγχρονισμός παραγωγικού δυναμικού   

Στα πλαίσια εκσυγχρονιμού η ΔΕΗ έχει προβεί σε αντικατάσταση σημαντικού δυναμικού παλαιών μονάδων της, με νέες φιλικότερες προς το περιβάλλον και σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων για τη λειτουργία τους με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.

Ο Εκσυγχρονισμός του παραγωγικού δυναμικού  της Επιχείρησης περιλαμβάνει: 
 

  • Ολοκλήρωση κατασκευής της Μονάδας V του ΑΗΣ Αλιβερίου, με καύσιμο φυσικό αέριο, καθαρής ισχύος 417 MW. Η Μονάδα τέθηκε σε Εμπορική Λειτουργία στις 12.08.2013.
  • Ολοκλήρωση κατασκευής της Μονάδας V, στον ΑΗΣ Μεγαλόπολη Β’, με καύσιμο φυσικό αέριο, καθαρής ισχύος 811 MW.  Η Μονάδα τέθηκε σε Εμπορική Λειτουργία στις 27.01.2016. 
  • Συνέχιση εργασιών Έργων Πολιτικού Μηχανικού, καθώς και βιομηχανοποίησης του μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού της νέας ατμοηλεκτρικής Μονάδας στην Πτολεμαΐδα (Μονάδα V), μικτής ισχύος 660 MW με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση. Η λειτουργία της νέας σύγχρονης Λιγνιτικής μονάδας, θα καταστήσει δυνατή την απόσυρση μεγαλύτερου δυναμικού παλαιών μονάδων και θα διασφαλίσει την τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας.
  • Εκκίνηση λειτουργίας το 2019 του νέου θερμικού σταθμού, ΘΗΣ Νότιας Ρόδου συνολικής καθαρής ηλεκτρικής ισχύος 115,439 MW, με καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου στη θέση Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή. Ο νέος ΘΗΣ θα αντικαταστήσει παλαιότερες και λιγότερο αποδοτικές Μονάδες του ΑΗΣ Σορωνής Ρόδου.
  • Συνέχιση του έργου διασύνδεσης μέσω μεταφορικών ταινιών, του συνόλου των Ορυχείων Πτολεμαΐδας με τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς της περιοχής, για τη βελτίωση της ποιότητας του καυσίμου τροφοδοσίας των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών του Αγίου Δημητρίου, τη βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης των Μονάδων παραγωγής και τη μείωση του κόστους.

Σχετικές δημοσιεύσεις