Η ΕΕ ετοιμάζει ταξιδιωτικό «μπλόκο» στις ΗΠΑ λόγω έξαρσης των κρουσμάτων

Ταξιδιωτική σύσταση για διακοπή των μη απαραίτητων ταξιδιών από τις ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία περίοδο που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται. Ο ημερήσιος όρος εισαγωγών σε νοσοκομεία ξεπερνά τις 100.000, για πρώτη φορά από τον περασμένο χειμώνα. Αν και η έξαρση των κρουσμάτων εκδηλώνεται σε εθνικό επίπεδο, πιο έντονο πλήγμα δέχεται ο νότος των ΗΠΑ.

Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπή αναμένεται αυτήν την εβδομάδα, ανατρέποντας τις οδηγίες του Ιουνίου, βάση των οποίων υπήρξε άρση των περιορισμών ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Η σύσταση θα είναι μη δεσμευτική. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα επιτραπεί στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν εάν θα εξακολουθήσουν να επιτρέπουν στους Αμερικανούς επισκέπτες να εισέρχονται στη χώρα με πιστοποιητικά εμβολιασμού, αρνητικά τεστ ή καραντίνα, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες που μίλησαν στο BBC υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σε επίπεδα Ιανουαρίου οι εισαγωγές σε αμερικανικά νοσοκομεία

Αν και η ΕΕ κατήργησε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πολίτες από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο, η Ουάσινγκτον διατήρησε την ταξιδιωτική απαγόρευση για τα μη απαραίτητα ευρωπαϊκά ταξίδια. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η έλλειψη αμοιβαιότητας δεν θα επιτρέπεται να παραταθεί για εβδομάδες.

Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ για ασθενείς με κορωνοϊό έχουν ανέβει σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο, όταν σε νοσοκομειακά κρεβάτια νοσηλεύονταν πάνω από 142.000 ασθενείς.

Μία στις πέντε ΜΕΘ έχει πληρότητα 95%

Αυτήν την περίοδο, στη Φλόριντα βρίσκονται πάνω από 16.000 ασθενείς -οι περισσότεροι από κάθε πολιτεία – ενώ ακολουθούν Τέξας και Καλιφόρνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζουν και οι ΜΕΘ όπου μία στις πέντε μονάδες έχει επίπεδα πληρότητας τουλάχιστον 95%.

Αύξηση παρατηρείται και στα ποσοστά θανάτων, όπου σημειώνονται πάνω από 1.000 ημερησίως. Περίπου οι μισοί Αμερικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι έναντι του κορωνοϊού. Μετά και την πλήρη έγκριση του αμερικανικού οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων στο εμβόλιο της Pfizer, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι μη εμβολιασμένοι έχουν 29 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό από τους ανεμβολίαστους, σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών την περασμένη εβδομάδα.

Σχετικές δημοσιεύσεις