Η ελληνική σούπα που θωρακίζει τον οργανισμό μας

Τα παιδικά μας χρόνια έχουν την εικόνα της γιαγιάς που όταν ήθελε να μας μαγειρέψει κάτι γρήγορο έφτιαχνε τον πεντανόστιμο τραχανά, φυσικά έριχνε και μισό κιλό φέτα μέσα, και εμείς κοιμόμασταν χορτάτοι και αυτές ικανοποιημένες ότι φάγαμε κάτι υγιεινό. Μπορεί οι γιαγιάδες να μην σπούδασαν ιατρική, αλλά συμφωνούν με τους ειδικούς ότι ο τραχανάς είναι θαυματουργός για τον οργανισμό μας.

Με το χειμώνα να δείχνει τα δόντια του, και με τον φόβο του Covid-19 να σκιάζει όλη την Ευρώπη, η ανάγκη για σούπες που μας προστατεύουν από κρυολογήματα και βοηθούν στα συμπτώματα από μια ίωση, είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Ο τραχανάς φτιάχνεται είτε με σιμιγδάλι είτε με αλεύρι σίτου, ή με πλιγούρι ή με σπασμένο σιτάρι.

Η γεύση του οφείλεται στο γάλα ή στο γιαούρτι που προστίθεται, και μπορεί να έχει ξινή ή γλυκιά γεύση.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα ωφέλη του:

  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες
  • Έχει λίγες θερμίδες σε σχέση με τον κορεσμό που προκαλεί.
  • Βοηθάει στη πρόσληψη ασβεστίου.
  • Είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου.
  • Βοηθάει στη καλή λειτουργεία του εντέρου.
  • Είναι πλούσιος σε φώσφορο που βοηθάει στη πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Εκμεταλλευτείτε τον καιρό που ταιριάζει με τον τραχανά και απολαύστε ένα από τα πιο νόστιμα, θρεπτικά και υγιεινά πιάτα του τόπου μας.

Σχετικές δημοσιεύσεις