Όταν το βαπόρι από την Περσία πιάστηκε στην Κορινθία

Το τραγούδι του Τσιτσάνη σίγουρα το γνωρίζετε οι περισσότεροι από εσάς. Αλλά ίσως να μην ξέρετε την ιστορία στην οποία αναφέρεται. Γιατί υπήρξε βαπόρι που πιάστηκε στην Κορινθία με μια τεράστια ποσότητα χασίς.

Ήταν 7 Ιανουαρίου του 1977. Το κυπριακό μότορσιπ «Γκλόρια» σταμάτησε στον Ισθμό και οι άνδρες του Λιμενικού ανακάλυψαν στα αμπάρια του 11 τόνους χασίς αξίας 4 δισεκατομμυρίων δραχμών. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που είχαν βρεθεί ποτέ σε ελληνικό έδαφος.

Το «Γκλόρια» είχε ξεκινήσει από τη Βηρυτό και είχε ως προορισμό το Άμστερνταμ. Πλοίαρχος ήταν ο Νίκος Ξανθόπουλος, που οι περισσότεροι τον φώναζαν «Κάπτεν Νικ». Πρώην λαθρέμπορος τσιγάρων, που όμως είχε χάσει κάποιο κοντινό του πρόσωπο από μορφίνη και είχε μετατραπεί σε πολέμιο όλων των ναρκωτικών. Έτσι τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόταν με την αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).

«Ήταν προμελετημένη, καρφωτή και λαδωμένη»

Όπως σωστά αναφέρει ο στίχος που έγραψε αργότερα ο Τσιτσάνης, ο «Κάπτεν Νικ» είχε κανονίσει την δουλειά από πριν. Η δράση του έμενε κρυφή με τις αρχές τις εκάστοτε χώρας να επωφελούνται από τη δόξα των συλλήψεων.

Στην προκειμένη περίπτωση, ήρθε σε επαφή με έναν ναυτικό στη Λάρνακα. Οι Λιβανέζοι έμποροι συναντήθηκαν με τον καπετάνιο και του είπαν πως έχουν 300 σακιά από 40 κιλά το καθένα. Θα έδιναν τον πλοίαρχο 300 χιλιάδες δολάρια για τη μεταφορά. Μαζί στο ταξίδι θα συνόδευαν το εμπόρευμα και δυο Τούρκοι.

«Τα δυο μεμέτια τα καημένα»

Τα δυο μεμέτια που αναφέρονται στο τραγούδι ήταν αυτοί που πλήρωσαν την όλη επιχείρηση. Ο «Κάπτεν Νικ» είχε ειδοποιήσει ότι φέρνει πολύ σοκολάτα για τα Χριστούγεννα. Μετά από αλλαγές στην πορεία, το καράβι έφτασε στον ισθμό, όπου το περίμεναν οι λιμενικοί.

Το πλήρωμα συνελήφθη, μαζί με τους δυο Τούρκους οι οποίοι κρυμμένοι στο αμπάρι βγήκαν με τη χρήση καπνογόνων. Οι δυο Τούρκοι οδηγήθηκαν στην φυλακές Ναυπλίου και το πλήρωμα αφέθηκε αργότερα ελεύθερο, ενώ μοιράστηκε 7,8 εκατομμύρια δραχμές, από τα οποία το 1,5 εκατομμύριο πήγε στον «Κάπτεν Νικ».

Ο Τσιτσάνης όταν πληροφορήθηκε το συμβάν σοκαρίστηκε. «Βάζεις το χέρι στο βαγγέλιο ότι άκουσες καλά… Έντεκα τόννοι μαύρη! Πρωτοφανές!», είπε και η έμπνευση δεν άργησε να έρθει. Κατάφερε να χωρέσει σχεδόν ολόκληρη την ιστορία μέσα σε λίγους στίχους με το τραγούδι να σημειώνει τεράστια επιτυχία, αν και λόγω των στίχων του βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο της λογοκρισίας αλλά και νομικών διαδικασιών, λόγω του θέματος του.

Το βαπόρι από την Περσία

Μουσική-Στίχοι: Βασίλης Τσιτσάνης

Το βαπόρι απ’ την Περσία
πιάστηκε στην Κορινθία
Τόννοι έντεκα γεμάτο
με χασίσι μυρωδάτο

Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια
που θα μείνουνε χαρμάνια

Βρε κουρνάζε μου τελώνη
τη ζημιά ποιος τη πληρώνει
Και σ’ αυτή την ιστορία
μπήκαν τα λιμεναρχεία


Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια
που θα μείνουνε χαρμάνια

Ήταν προμελετημένοι
καρφωτοί και λαδωμένοι
Δυο μεμέτια, τα καημένα,
μεσ’ στο κόλπο ήταν μπλεγμένα

Τώρα κλαίν’ όλα τ’ αλάνια
που θα μείνουνε χαρμάνια.

Σχετικές δημοσιεύσεις