Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα έδειξε επιδείνωση

Η επιδημία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο σε αρκετές χώρες, καθώς τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης πλησιάζουν το 50%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Η διείσδυση του στελέχους «Δ» είναι πλέον σαφής και αναμένεται η επικράτησή του τις επόμενες εβδομάδες σε πολλές χώρες, είπε και τόνισε ότι το σημαντικό είναι η εξαιρετικά υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης «Δ».

Επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας

O συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε τάσεις μικρής αύξησης, η πίεση ωστόσο στο ΕΣΥ αποκλιμακώνεται σταθερά.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε κατά 28% επί του συνόλου των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 50 ανά μέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μικρότερο της μονάδας.

Καταγράφηκαν 5% περισσότερες διαγνώσεις απ’ ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, ανεβαίνοντας σε περίπου 420 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκε κατά 13%, σε περίπου 15 ανά ημέρα. Τα στοιχεία έδωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 31 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες.

Σχεδόν 26 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας είναι σχεδόν 37.000.

Σχετικές δημοσιεύσεις