Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει, μέσω μετάθεσης προς το συμφέρον της υπηρεσίας, νέο Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μεταθέσει προς το συμφέρον της υπηρεσίας τον κ. Μάριο Νάβα, ο οποίος είναι επί του παρόντος Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΓΔ REFORM), στη θέση του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης (ΓΔ EMPL). Η εν λόγω υπηρεσία της Επιτροπής είναι αρμόδια για τις πολιτικές απασχόλησης και τις κοινωνικές πολιτικές της ΕΕ, με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την παγκοσμιοποίηση, τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης και τις μεταβολές στην κοινωνική πραγματικότητα. Η ημερομηνία έναρξης ισχύος της μετάθεσης θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Στο πλαίσιο των νέων καθηκόντων του, ο κ. Νάβα, ο οποίος είναι Ιταλός υπήκοος, θα αξιοποιήσει την εκτεταμένη υπερτριακονταετή επαγγελματική του εμπειρία, ενώ έχει εργαστεί για πάνω από 10 χρόνια ως ανώτερο διοικητικό στέλεχος στην Επιτροπή, γεγονός που τον έχει προικίσει με ισχυρές ηγετικές ικανότητες. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, έχει αποδείξει σταθερά την εξαιρετική ικανότητά του να βρίσκει καινοτόμες λύσεις απέναντι σε πολύπλοκες προκλήσεις πολιτικής και να διευθύνει επιτυχώς τεχνικά και συμβουλευτικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας. Συγκεκριμένα, η ΓΔ REFORM βοήθησε όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πολιτικές σε όλους τους τομείς, ενώ ο ίδιος είχε ηγετικό ρόλο στη διαπραγμάτευση και την εφαρμογή πάνω από 1.200 εξατομικευμένων προγραμμάτων τεχνικής υποστήριξης σε διάφορα κράτη μέλη, που υποστήριξαν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης. Υπό την ηγεσία του, η ΓΔ REFORM σημείωσε επίσης απτή πρόοδο στην διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, μεταξύ άλλων όσον αφορά την εφαρμογή του κανονισμού για τη βοήθεια προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και το εμπόριο διαμέσου της πράσινης γραμμής. Επιπλέον, οι άριστες επικοινωνιακές του δεξιότητες του έδωσαν επίσης τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα σχέσεων εμπιστοσύνης με πληθώρα παραγόντων και ενδιαφερόμενων μερών σε όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις εθνικές αρχές.

Από τον Ιούνιο του 2020, ο κ. Μάριο Νάβα είναι Γενικός Διευθυντής της ΓΔ REFORM. Προηγουμένως διετέλεσε Διευθυντής «οριζόντιων πολιτικών» στη Γενική Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών (ΓΔ FISMA). Στο πλαίσιο της ανώτερης διευθυντικής του εμπειρίας, διετέλεσε Διευθυντής του «Χρηματοοικονομικού συστήματος εποπτείας και διαχείρισης κρίσεων» στην ίδια ΓΔ και Διευθυντής της «Ρύθμισης και προληπτικής εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» της ΓΔ FISMA. Σε προηγούμενα στάδια της σταδιοδρομίας του, διετέλεσε προϊστάμενος μονάδας στη ΓΔ Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών (ΓΔ MARKT, σήμερα ΓΔ GROW) στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Υπήρξε επίσης μέλος της ομάδας πολιτικών συμβούλων του πρώην Προέδρου της Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι και μέλος του ιδιαίτερου γραφείου του πρώην Επιτρόπου Ανταγωνισμού κ. Μάριο Μόντι. Ο κ. Μάριο Νάβα ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Επιτροπή το 1994. Είναι επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο της Ιταλίας και στο Solvay Business School στις Βρυξέλλες. Το 2018 διετέλεσε Πρόεδρος της Ιταλικής Αρχής Αγορών (Consob).

Σχετικές δημοσιεύσεις