Η ιστορία του ακανέ – Το φημισμένο Σερραϊκό λουκούμι

Ανακάλυψε τη μοναδική γεύση του φημισμένου Σερραϊκού λουκουμιού και άφησέ το να σε ταξιδέψει στην ιστορία του τόπου.

Σύμφωνα με έναν από τους κατασκευαστές, η αρχική ονομασία στα τούρκικα ήταν (χ)ακανέ χαλβά… Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο ακανές είναι γλυκό που παραγόταν κατά την Τουρκοκρατία, αλλά δεν υπάρχει παραδεκτή ετυμολογία.

Οι εμπορικές ονομασίες του ακανέ συνοδεύονται με το χαρακτηριστικό «Λαϊλιά» (ακανές Λαϊλιά), που αναφέρεται στο βουνό Λαϊλιάς των Σερρών, καθώς κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Μπέηδες, οι οποίοι συνήθιζαν να κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους εκεί, έφτιαχναν τους «(χ)ακανέδες» τους μέσα στο δάσος.

Σε μεγάλα καζάνια έβραζαν ρετσέλια και πετιμέζια με νερό από την πηγή του Λαϊλιά, που θεωρούνταν ελαφρύτερο και πως θα έδινε όλη τη νοστιμιά στον ακανέ.

Για το πολύωρο ανακάτεμα που χρειαζόταν η παρασκευή του υπήρχαν πάντα δούλοι που δούλευαν το πηχτό μείγμα με ξύλινες κουτάλες μέσα στα καζάνια.

Όταν κρύωνε, το έκοβαν σε μικρά κομμάτια και το σέρβιραν ως γλυκό.

Μετά την απελευθέρωση, οι δούλοι έγιναν τα νέα «μαστόρια του ακανέ» και άρχισαν να παρασκευάζουν συστηματικά το γλυκό στην πόλη.

Σχετικές δημοσιεύσεις