Η Κίνα, ηγέτιδα στην παραγωγή δραστικών ουσιών για φάρμακα

H Κίνα παραμένει ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή και εξαγωγή δραστικών ουσιών (ΑΡΙ) ελέγχοντας περίπου το 20% της παγκόσμιας παραγωγής.

Αυτό συμβαίνει, λόγω του χαμηλού κόστους αλλά και της μεγαλύτερης κυβερνητικής υποστήριξης. Στην πραγματικότητα, μερικές από τις πιο σημαντικές δραστικές ουσίες όπως η παρακεταμόλη εισάγεται από την Κίνα στην Ινδία.

Ας ρίξουμε μια ματιά στη συγκριτική ανάλυση της βιομηχανίας API μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας:

Μια έκθεση της KPMG υποδηλώνει ότι η αγορά API στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί σε 1,234 δισ. Rs το 2024 έναντι 982 δισ. Rs το 2020,  σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 25%. Την ίδια στιγμή, η ινδική αγορά API αναμένεται να αυξηθεί σε 1,109 δισ. Rs το 2024 έναντι 798 δισ. Rs το 2020, καταγράφοντας αύξηση 39%.

Σύμφωνα με την KPMG, η κινεζική αγορά API έχει πλέον διαφοροποιηθεί σε περισσότερα από 2.000 μόρια API ενώ στον τομέα αυτό δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 7.000 κατασκευαστές. Σημειώνονται ότι ο αριθμός των εταιρειών παραγωγής ΑΡΙ έχει αυξηθεί στην Κίνα πέντε φορές την τελευταία πενταετία με την ετήσια παραγωγική τους ικανότητα να ξεπερνά τους 2 εκατ. τόνους. Από την άλλη, στην Ινδία η φαρμακοβιομηχανία διαθέτει περίπου 1.500 εργοστάσια που κατασκευάζουν API.

Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG, το κόστος παραγωγής στην Κίνα είναι 20-30% χαμηλότερο από ό, τι στην Ινδία. Επίσης:

  • Το κόστος των πρώτων υλών στην Ινδία είναι 25-30% υψηλότερο από ό, τι στην Κίνα.
  • Η ηλεκτρική ενέργεια είναι 20% ακριβότερη στην Ινδία από ό, τι στην Κίνα.
  • Το κόστος εργασίας στην Ινδία είναι 1,8 φορές χαμηλότερο από ό, τι στην Κίνα, αλλά η παραγωγικότητα της Κίνας είναι 1,5 φορές υψηλότερη από την Ινδία.
  • Άλλα κόστη που περιλαμβάνουν χρηματοδότηση, εφοδιαστική αλυσίδα, παραγωγή και κόστος εγκατάστασης είναι 30% υψηλότερα στην Ινδία από ό, τι στην Κίνα.

Η μελέτη της ΚPMG αναφέρει ότι, “Αν και οι μισθοί εργασίας στην Ινδία είναι χαμηλότεροι από την Κίνα, το θετικό αποτέλεσμα αντισταθμίζεται από το πλεονέκτημα παραγωγικότητας της Κίνας.”

Η άλλη σημαντική παράμετρος είναι η ευκολία στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα.

ΠαράμετροςΙνδίαΚίνα
Εγγραφή ακινήτου (ώρα σε ημέρες)589
Εγγραφή ακινήτου (αριθμός διαδικασιών)94
Λήψη ηλεκτρικής ενέργειας (ημέρες)5332
Λήψη ηλεκτρικής ενέργειας (αριθμός διαδικασιών)42
Αντιμετώπιση αδειών κατασκευής (ημέρες)106111
Έναρξη επιχείρησης (ημέρες)189
Έναρξη επιχείρησης (διαδικασίες)104

Ο χημικός τομέας είναι βασικός πάροχος πρώτων υλών στη φαρμακοβιομηχανία. Ο βασικός χημικός τομέας αντιπροσωπεύει το 1/3 του συνόλου στην Ινδία και το 1/2 στην Κίνα. Αυτό επηρεάζει την τιμολόγηση, με αποτέλεσμα ορισμένα API να είναι πολύ φθηνότερα στην Κίνα από ό, τι στην Ινδία.

Για παράδειγμα, η παρακεταμόλη, ένας παυσίπονο, κοστίζει περίπου 4 δολ / kg στην Ινδία, ενώ στην Κίνα τιμολογείται μεταξύ 3,3-3,5 δολ / kg. Επίσης, φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του HIV, κοστίζει 95-99 δολ. / kg στην Κίνα, ενώ στην Ινδία διατίθεται στα 115 δολ. / kg. 

Το κόστος των API που κατασκευάζονται στην Ινδία είναι υψηλότερο για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής διαθεσιμότητας του βασικού υλικού (KSM). Στην περίπτωση του προαναφερόμενου σκευάσματος για την θεραπεία του ΗIV, το απαιτούμενο KSM (Adenine) δεν παράγεται στην Ινδία λόγω του υψηλού κόστους της τεχνολογίας και της υποδομής που απαιτείται για την παραγωγή του.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ινδίας ενέκρινε πρόσφατα ένα σύστημα παροχής κινήτρων για την προώθηση της εγχώριας παραγωγής 53 κρίσιμων δραστικών ουσιών στη χώρα με προϋπολογισμό 6.940 εκατομμυρίων Rs για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Πηγές:
https://www.cnbctv18.com/healthcare/why-china-has-an-edge-over-india-in-api-manufacturing-6331911.htm

Σχετικές δημοσιεύσεις