Η Τουρκία έπληξε 89 στόχους Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε βάσεις Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ την Κυριακή, καταστρέφοντας 89 στόχους, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Οι 89 στόχοι που καταστράφηκαν περιελάμβαναν καταφύγια, σήραγγες και αποθήκες πυρομαχικών, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο.

Τα πλήγματα είχαν στόχο βάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Τουρκία υποστηρίζει ότι είναι πτέρυγα του PKK, πρόσθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Συγκεκριμένα, επλήγησαν οι περιοχές Kαντίλ, Aσός και Χακούρκ στο Ιράκ, όπως επίσης και το Κομπάνι, Ταλ Ριφάτ, Τσιζίρε και Ντερίκ στη βόρεια Συρία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο, οι υπεύθυνοι της «τρομοκρατικής επίθεσης αυτών που εξουδετερώθηκαν».

H επιχείρηση «Γαμψό ξίφος», όπως ονομάστηκε, έρχεται ως απάντηση για τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε έξι ανθρώπους πριν από μία εβδομάδα.

Η Άγκυρα κατηγορεί τους Κούρδους μαχητές για την έκρηξη στην Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης στις 13 Νοεμβρίου. Ωστόσο, καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη στην πολυσύχναστη πεζόδρομο, ενώ το PKK και οι Κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF ) έχουν αρνηθεί ανάμειξη.

«Θα υπάρξουν αντίποινα»

Εκπρόσωπος των SDF είπε ότι τα τουρκικά πλήγματα κατέστρεψαν υποδομές, μεταξύ των οποίων σιλό σιτηρών, ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας και ένα νοσοκομείο. Έντεκα άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος, έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε ο Φαρχάντ Σάμι, επικεφαλής του κέντρου μέσων ενημέρωσης των SDF στο Twitter.

Οι Κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι θα υπάρξουν αντίποινα για τα χτυπήματα. «Αυτές οι επιθέσεις από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση», ανέφερε.

Σε άλλη δήλωση, συριακή στρατιωτική πηγή ανέφερε στο κρατικό μέσο SANA ότι ένας αριθμός στρατιωτών σκοτώθηκαν σε «τουρκική επίθεση στη συριακή γη» το πρωί της Κυριακής, στην ύπαιθρο κοντά στο βόρειο Χαλέπι και τη Χασάκα.

«Γαμψό ξίφος» και για τις εκλογές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέρ Ταγίπ Ερντογάν δεν διστάζει να εργαλειοποιεί τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, για να ενισχύσει και να αξιοποιήσει το εθνικιστικό κλίμα που πυροδοτεί ενόψει των προγραμματισμένων για τον προσεχή Ιούνιο εκλογών στην Τουρκία.

Πιστεύει πώς δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις στην νέα του αεροπορική επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, με πρόσχημα ότι είναι βάσεις για τους «Κούρδους τρομοκράτες», μία εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το ενδεχόμενο να ήταν προβοκάτσια.

Την νέα εισβολή σε Συρία και Ιράκ ο Ερντογάν την ονόμασε «Γαμψό ξίφος», γιαταγάνι δηλαδή.

Ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι ούτε η Μόσχα θα αντιδράσει. Θέλει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι  ενεργεί σαν «Δούρειος Ίππος» του Βλαντιμίρ Πούτιν εντός της Ατλαντικής συμμαχίας αποκλειστικά για τα δικά του, εσωτερικά συμφέροντα. Είτε με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 ή με την συνεχή κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.

Σχετικές δημοσιεύσεις