Θεραπεία θα προλαμβάνει έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο είδος ανοσοκυττάρων εντοπίζεται στην αρτηριακή πλάκα των ασθενών που έχουν υποστεί πρόσφατα εγκεφαλικό επεισόδιο, γεγονός που μπορεί αυξάνει την πιθανότητα στο μέλλον μια στοχευμένη Ανοσοθεραπεία να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Icahn έκανε την ανακοίνωση στο πλαίσιο συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Όπως εξήγησε η Δρ. Chiara Giannarelli, συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Καρδιολογίας «η έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στην ανάλυση ανθρώπινου ιστού ώστε να κατανοήσουμε σε βάθος πολλά χαρακτηριστικά της πλάκας που έχει διαρραγεί, καθώς ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για το πως και ποια μεμονωμένα είδη κυττάρων συντελούν τελικά στην ρήξη της αθηρωματικής πλάκας που προκαλεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο».

Στις δύο διακριτές ομάδες οι ερευνητές ανέλυσαν την αθηρωματική πλάκα συνολικά 38 ασθενών (κατά μέσο όρο 72 ετών, 40% ήταν άνδρες) που είχαν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική για την απόφραξη της καρωτίδας. Μάλιστα κάποιοι δεν είχαν καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλοι είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή μίνι-εγκεφαλικό επεισόδιο πριν έξι μήνες.

Με κυτταρομετρία μάζας οι ειδικοί προσπάθησαν να προσδιορίσουν τη βασική κυτταρική σύνθεση του ιστού της αθηρωματικής πλάκας σε 15 ασθενείς.

«Παρατηρήσαμε ότι κυριαρχούσαν τα Τ-κύτταρα στην αθηρωματική πλάκα. Και αυτή η παρατήρηση είναι εντελώς διαφορετική και άσχετη με τα επίπεδα των Τ-κυττάρων που παρατηρούνται στα δείγματα αίματος των ασθενών», σχολιάζει η Dawn Fernandez, μέλος της συγγραφικής ομάδας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn, στη Νέα Υόρκη.

Σε δεύτερη ανάλυση που έκαναν και πάλι με κυτταρομετρία μάζας οι ερευνητές εστίασαν σε 23 ασθενείς με σκοπό να δουν την γονιδιακή έκφραση όλων των μεμονωμένων ανοσοκυττάρων στην αθηρωματική πλάκα και να μελετήσουν τη λειτουργία τους.

Τα Τ-κύτταρα κυριαρχούσαν στην εδραιωμένη αθηρωματική πλάκα και μια υποομάδα τους, τα CD4(+), ήταν συχνότερα στους ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τοπικά εντοπισμένη φλεγμονή που πηγάζει από τα Τ-κύτταρα στην αθηρωματική πλάκα, και που δεν σχετίζεται με κάποια συστημική ανοσο-απόκριση», εξηγεί η Giannarelli.

Οι νέες αυτές παρατηρήσεις είναι ιδιαιτέρως σημαντικές δεδομένου ότι η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία χαρακτήρισε ως επίτευγμα του 2017 την πολυκεντρική μελέτη CANTOS, η οποία έδειξε ότι τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να μειωθούν αν χορηγηθεί η δραστική ουσία canakinumab σε ασθενείς. Πρόκειται για δραστική ουσία που μειώνει τη φλεγμονή στοχεύοντας την ιντερλευκίνη-1β. Η τελευταία είναι μέρος του ενδογενούς ανοσοποιητικού συστήματος που παρέχει στο σώμα την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι βακτηρίων και άλλων ξένων οργανισμών.

Ουσιαστικά η μελέτη CANTOS απέδειξε ότι ισχύει η θεωρία της φλεγμονής στην καρδιακή νόσο και η νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής Icahn δείχνει ότι η αθηρωματική πλάκα από τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο βρίθει Τ-κυττάρων που είναι μέρος του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή της δεύτερης γραμμής άμυνας του οργανισμού μας.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες ανοσοθεραπείες για την τελικού σταδίου αθηροσκλήρωση.

Σχετικές δημοσιεύσεις