Θεσσαλονίκη: H αέρια ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19

Θεσσαλονίκη: H αέρια ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19Την τελευταία εβδομάδα πριν το lockdown στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία από τους σταθμούς μέτρησης της αέριας ρύπανσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπήρξαν υπερβάσεις για τα PM10, στους σταθμούς…

Μάλιστα στις 22 Οκτωβρίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε στην εξής ανακοίνωση:
«Ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού μέσω συστάσεων και μέτρων προφύλαξης: Μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων 51 έως 75mg/m3. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: ενήλικες με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους»

Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται υπερβάσεις στις τιμές των επικίνδυνων μικροσωματιδίων PM10 στους σταθμούς μέτρησης Αγίας Σοφίας, Κορδελιού και Σίνδου. Αυτή είναι μια από τις βασικές αιτίες για το lockdown επισημαίνει η «Οικολογία Αλληλεγγύη», που είχε θέσει κι άλλη φορά το ζήτημα.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν έχει εντάξει το δικό του δίκτυο μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Εθνικό Δίκτυο με αποτέλεσμα τα δεδομένα αυτά, εδώ και 30 χρόνια να φτάνουν στην Commission και να μην συσχετίζονται ποτέ με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά δεδομένα», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μιχάλης Τρεμόπουλος και συμπληρώνει: «Στη Θεσσαλονίκη, εδώ και χρόνια υπάρχει έντονο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα μικροσωματίδια PM10 και ιδιαίτερα τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Συνεπώς, το lockdown είναι αναπόφευκτο μετά τα εκατοντάδες κρούσματα των τελευταίων ημερών. Δεν ανακοινώνεται, όμως, πως ένας από τους βασικούς λόγους που φέρνει το lockdown, είναι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αντιμετωπίζει η πόλη».

Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι κάθε αύξηση 1mg/m3 στο επίπεδο PM2,5 σε αιωρούμενα δηλαδή σωματίδια διαμέτρου 2.5 χιλιοστών, οδηγεί σε αύξηση έως 10% στο ποσοστό θνησιμότητας της COVID 19.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η περιβαλλοντική ρύπανση είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα του Covid -19 λόγω και των διαταραχών της αναπνευστικής λειτουργίας, της χρόνιας φλεγμονής και της μειωμένης αντίστασης στις λοιμώξεις που προκαλεί.

Το τι ακριβώς συμβαίνει μάς το εξηγεί με απλά λόγια ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης: Ο ιός έχει μέγεθος νανοσωματιδίων. Επίσης είναι αερογενής. Μεταδίδεται δηλαδή με τον αέρα. Έχει διαπιστωθεί ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια ρύπανσης γίνονται μεταφορείς του κορονοϊού. Ο κορονοϊός δηλαδή επικολλάται πάνω σε αυτά και έτσι μεταφέρεται. Με αυτόν τον τρόπο όμως αυξάνεται και ο χρόνος που παραμένει στον αέρα – ξεπερνά δηλαδή τη μία ώρα – αλλά και η απόσταση στην οποία μπορεί να γίνει η μετάδοσή του, η οποία μπορεί έτσι να ξεπεράσει τα οκτώ μέτρα!

Επανειλημμένα ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης έχει αναφερθεί στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία έγινε από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2020 και έδειξε ότι άνθρωποι που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, αλλά ταυτόχρονα έχουν εκτεθεί σε αέρια ρύπανση PM2.5 έχουν αυξημένη θνητότητα. Για κάθε αύξηση ενός μικρογραμμαρίου ανά κυβικό μέτρο ατμοσφαιρικών ρύπων, η νοσηρότητα και η θνητότητα από τον COVID 19 μπορεί να αυξηθεί έως και 10%.

«Προσωπικά θα πω ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα από τον κορονοϊό σε βάθος χρόνου, κάτι που φαίνεται από τις διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν στον αστικό ιστό, στις μεγάλες πόλεις, σε σχέση με την περιφέρεια. Στις μεγάλες πόλεις, που έχουμε και μεγαλύτερη ρύπανση, έχουμε περισσότερο εξασθενημένους οργανισμούς και παρατηρήθηκαν περισσότερα κρούσματα Υπάρχουν στον οργανισμό μας υποδοχείς, από τους οποίους εισέρχονται οι ρύποι και τα χημικά και ενισχύεται η τρωτότητητά του. Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι η κατάσταση του κάθε ασθενούς επηρεάζεται από τους υποδοχείς και την ικανότητα του οργανισμού να αντιδράσει», τονίζει χαρακτηριστικά.

Έρευνες που έγιναν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στη Βόρεια Ιταλία και την Κίνα, υπογράμμισαν αυτήν τη συσχέτιση ανάμεσα στις συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2.5, PM10, NO2 (διοξείδιο του αζώτου) και O3 (όζον) σε 120 πόλεις στην Κίνα και σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID 19, οι οποίες είναι περισσότερες όπου υπάρχει αύξηση αυτών των αερίων ρύπων.

https://www.efsyn.gr/node/266637

Σχετικές δημοσιεύσεις