Ιαπωνία, Βρετανία και Ιταλία θα αναπτύξουν μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς

Η Ιαπωνία θα συνεργαστεί με το Βρετανία και την Ιταλία για την ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς ως το 2035, ανακοίνωσαν σήμερα οι κυβερνήσεις των τριών χωρών, καθώς το αρχιπέλαγος επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνά του με φόντο το τεταμένο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Τόκιο, Λονδίνο και Ρώμη αποδύονται σε «φιλόδοξο εγχείρημα για την ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς», πρόγραμμα που βάφτισαν GCAP (Global Combat Air Programme), διευκρίνισαν οι τρεις κυβερνήσεις.

Η συνεργασία τους, που αναμένεται να βασιστεί εν μέρει στην έρευνα που έχουν ήδη κάνει οι τρεις εταίροι στο πεδίο των τεχνολογιών αιχμής, ιδίως στα αεροσκάφη χωρίς χειριστές, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Ιαπωνία επιλέγει ευρωπαίους εταίρους για την ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Οι λεπτομέρειες, ειδικά το κόστος του σχεδίου, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, επισήμανε αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας, ο οποίος διευκρίνισε ότι η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει το 2030 ή το 2031 ώστε το αεροσκάφος να μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι το 2035.

«Οι ΗΠΑ έχουν το F-35, η Ευρώπη έχει το Eurofighter. Ασφαλώς θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε αεροσκάφη που θα ξεπερνούν τις δυνατότητες αυτών των μοντέλων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries, η βρετανική BAE Systems και η ιταλική Leonardo αναμένεται να είναι οι τρεις βιομηχανίες στην καρδιά του προγράμματος, σύμφωνα με τις πηγές της ιαπωνικής οικονομικής εφημερίδας Nikkei.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ελεύθερη, ανοικτή και βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη» και αυτό «είναι σημαντικότερο παρά ποτέ σε μια περίοδο που οι αρχές τίθενται υπό αμφισβήτηση και οι απειλές και οι επιθέσεις αυξάνονται», αναφέρουν οι τρεις κυβερνήσεις στην κοινή ανακοίνωσή τους.

«Με δεδομένο ότι είναι κρίσιμο να προασπίσουμε τη δημοκρατία μας, την οικονομία μας και την ασφάλειά μας και να προστατεύσουμε την περιφερειακή σταθερότητα, έχουμε ανάγκη ισχυρές εταιρικές σχέσεις ως προς την άμυνα και την ασφάλεια» ώστε να αποκτηθεί «αξιόπιστη δύναμη αποτροπής».

Σχετικές δημοσιεύσεις