Ιράν – Νέες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Αψηφώντας την προειδοποίηση των Φρουρών της Επανάστασης, νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Ιράν, ενάμιση μήνα μετά από το ξέσπασμα του κύματος διαμαρτυρίας που πυροδότησε ο θάνατος της Μασχά Αμινί.

Φοιτητές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το βράδυ και σήμερα Κυριακή σε πολλές ιρανικές πόλεις, αψηφώντας τον αρχηγό των Φρουρών της Επανάστασης, Στρατηγό Χοσεΐν Σαλαμί, ο οποίος το Σάββατο προειδοποίησε τους διαδηλωτές: «Μην βγείτε ξανά στους δρόμους».

Το Ιράν συγκλονίζεται από ένα κίνημα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο της 16ης Σεπτεμβρίου της 22χρονης Ιρανής Κούρδισσας Μασχά Αμινί, η οποία πέθανε τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν τηρούσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα.

Στο αρχικό σύνθημα «γυναίκα, ζωή, ελευθερία» προστέθηκαν, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, που οι αρχές καταστέλλουν σκληρά, συνθήματα ανοιχτά εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας που ιδρύθηκε το 1979.

Σήμερα, δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και άνοιξαν πυρ εναντίον φοιτητών στο Σαναντάι, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Κουρδιστάν από την οποία καταγόταν η Αμινί.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw δείχνει πυκνό λευκό καπνό να υψώνεται στον ουρανό πάνω από το κτίριο μιας επαγγελματικής σχολής, με τους φοιτητές να φωνάζουν «Ελευθερία, ελευθερία».

Σε άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από την οργάνωση που έχει έδρα τη Νορβηγία, φαίνεται ένα κορίτσι να τραυματίζεται στο χέρι από σκάγια. Πυροβολισμοί ακούστηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Πανεπιστήμιο του Κουρδιστάν, σύμφωνα με το Hengaw. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να εξακριβώσει αμέσως αυτές τις εικόνες.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης αυτό το Σαββατοκύριακο στις πανεπιστημιουπόλεις της Τεχεράνης, του Κερμάν (νοτιοανατολικά), του Κερμανσάχ (βορειοδυτικά), του Μαζανταράν (βόρεια) και της Μασχάντ, της δεύτερης πόλης του Ιράν, σύμφωνα με βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), με έδρα το Όσλο, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις χθες Σάββατο σε περισσότερα από 50 πανεπιστήμια και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

«Κάθε θάνατος ακολουθείται από χίλιους ανθρώπους!» φώναζαν οι διαδηλωτές στην κηδεία ενός διαδηλωτή το Σάββατο στο Αράκ, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το διαδικτυακό μέσο 1500tasvir. Αυτό το μέσο ενημέρωσης υποστηρίζει ότι η συγκέντρωση διαλύθηκε με δακρυγόνα.

Η καταστολή των διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 160 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων περίπου 20 παιδιά, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε την Παρασκευή η IHR.

Επιπλέον, 93 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις στο Ζαντεχάν, στην επαρχία Σιστάν – Μπαλουχιστάν (νοτιοανατολικά), που προκλήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τον βιασμό μιας νεαρής κοπέλας που αποδόθηκε σε αστυνομικό, σύμφωνα με το IHR.

Στο Σαγκέζ, τη γενέτειρα της Μασχά Αμινί στην επαρχία του ιρανικού Κουρδιστάν, αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα «επιτέθηκαν σε ένα κολέγιο και απήγαγαν φοιτητές» που διαδήλωναν, ανέφερε η Hengaw.

Σύμφωνα με το IHR, χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο Ιράν από την έναρξη της καταστολής, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, φοιτητές, δικηγόροι και περισσότεροι από 500 ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών.

Σήμερα Κυριακή, περισσότεροι από 300 Ιρανοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ υπέγραψαν κοινή δήλωση επικρίνοντας τη σύλληψη συναδέλφων τους, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η εφημερίδα Sazandegi, που τάσσεται υπέρ μεταρρυθμίσεων στη χώρα, ανακοίνωσε ότι «περισσότεροι από 20 δημοσιογράφοι βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση», ειδικά στην πρωτεύουσα, ενώ η Ένωση Δημοσιογράφων της Τεχεράνης απέρριψε ως «παράνομη» και «σε σύγκρουση με την ελευθερία» του Τύπου την «προσέγγιση ασφαλείας» από τις αρχές.

Οι Ιρανοί ηγέτες συνεχίζουν να επιρρίπτουν την ευθύνη στους «εχθρούς» του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και κατηγορούν τους δημοσιογράφους ότι «έχουν εκπαιδευτεί» με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος. Σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε πως η ασφάλεια είναι η κόκκινη γραμμή του Ιράν και η χώρα δεν θα επιτρέψει σε εχθρούς της να την υπονομεύσουν. «Η ασφάλεια είναι η κόκκινη γραμμή της Ισλαμικής Δημοκρατίας και δεν θα επιτρέψουμε στον εχθρό να εφαρμόσει με οποιονδήποτε τρόπο τα σχέδιά του για να υπονομεύσει αυτό το πολύτιμο εθνικό στοιχείο», είπε ο Ραΐσι.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι υπηρεσίες ασφαλείας δημοσίευσαν μια αναφορά την Παρασκευή, αναφερόμενη στη δημοσιογράφο Ελάχε Μοχαμάντ της εφημερίδας Sazandegi και στον φωτογράφο Νιλουφάρ Χαμεντί της εφημερίδας Shargh, που βοήθησαν στη δημοσιοποίηση της υπόθεσης της Μασχά Αμινί και έκτοτε κρατούνται επί εβδομάδες.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στο κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν διοργανώνονται τακτικά σε πολλές χώρες.

Στην Οτάβα, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό πραγματοποίησε πορεία το Σάββατο για να στηρίξει τις «γυναίκες στο Ιράν». Και στο Βερολίνο, σήμερα, τρεις άνδρες τραυματίστηκαν όταν άνγωστοι επιτέθηκαν σε διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας κοντά στην ιρανική πρεσβεία.

Σχετικές δημοσιεύσεις