Ισπανία: Νικητής ο Σάντσεθ στις εκλογές

Οι Σοσιαλιστές του Πέδρο είναι οι νικητές των εκλογών στην Ισπανία με ποσοστό που αγγίζει το 28%, σύμφωνα με το exit polls. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι πως π σχηματισμός κυβέρνησης απαιτεί τη συνεργασίας τριών κομμάτων τουλάχιστον και το τρίτο η είσοδος των ακροδεξιών στη Βουλή ύστερα από 40 χρόνια.

Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές έφτασε πάνω από το 60%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, σε σύγκριση με ποσοστό 51,2% που είχε καταγραφεί την ίδια ώρα στις προηγούμενες

Προηγούνται οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στην Ισπανία χωρίς, ωστόσο, να καταφέρνουν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του GAD3, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας αλλά και το τελικό poll.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) φαίνεται να σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις του, με ποσοστό 17,8%, ενώ το ακροδεξιό Vox, του Σαντιάγκο Αμπασκάλ, το οποίο στρέφεται ενάντια στην πολυπολιτισμικότητα, τον φεμινισμό και τη μετανάστευση, μπαίνει για πρώτη φορά στη βουλή με ποσοστό 12,1% – όπως περίπου αναμενόταν. Πρόκειται για είσοδο ακροδεξιών μετά από 40 χρόνια.

Δύο ώρες προτού κλείσουν τα εκλογικά τμήματα, η συμμετοχή βρισκόταν στο 60,7%, ποσοστό αρκετά αυξημένο συγκριτικά με το 51.2% στις εκλογές του 2016. Μεγάλη ήταν επίσης η προσέλευση των ψηφοφόρων στην Καταλονία, όπου Καταλανοί και Βάσκοι αυτονομιστές στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

Η αυξημένη αυτή συμμετοχή – κυρίως στην Καταλονία – δημιουργεί μία «συγκρατημένη αισιοδοξία» στο στρατόπεδο του Σάντσεθ, ο οποίος αυτοπαρουσιάζεται σαν τείχος ενάντια στην προέλαση της ακροδεξιάς.

Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσκοπήσεων ήθελαν τον Σάντσεθ να κερδίζει αυτήν την εκλογική μάχη, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να εξασφαλίζει αυτοδυναμία, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις μετέπειτα συμμαχίες.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της «El Pais», οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Σάντσεθ θα εξασφάλιζαν ένα 30%, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) ένα περίπου 20%, οι κεντροδεξιοι Ciudadanos και οι αριστεροί Podemos αμφότεροι ένα 14% και το ακροδεξιό Vox περίπου ένα 11%.

Σχετικές δημοσιεύσεις