«Ιστορίες – μουσικές, θέατρο και χρώματα Λευκού Πύργου» στην έναρξη των 54ων Δημητρίων

H Θεσσαλονίκη του Λευκού Πύργου και ο.. Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης πρωταγωνίστησαν απόψε στις θεματικές των θεατρικών σκετς, μουσικών και θεατρικών δρώμενων, ιστορικών αναφορών, χρωμάτων που κάλυψαν τη.. λευκότητα του με video mapping και στις κουβέντες ενός τεράστιου πλήθους που συνέρρευσε από νωρίς το απόγευμα στην παραλία.

Ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση-πολυθέαμα των 54ων Δημητρίων που εμπνεύστηκαν την υπαίθρια γιορτή απο το σύμβολο της πόλης.

Ήταν και ο.. καλοκαιρινός καιρός, ήταν οι δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019 με δωρεάν είσοδο και μουσικοθεατρικά δρώμενα και ξεναγήσεις σε όλα τα μουσεία της πόλης, μουσικά φεστιβάλ στο Λιμάνι, δρώμενα στην Αρχαία Αγορά κ.ά.), ήταν τα 30χρονα του περιοδικού Parallaxi (ανέλαβε τη διοργάνωση του πολυθεάματος- εναρκτήριου των «Δημητρίων») που.. «έβγαλε» χιλιάδες Θεσσαλονικείς στους δρόμους -τα μουσεία, τα πάρκα του κέντρου και του λιμανιού..

Οι εκδηλώσεις για τις «Ιστορίες του Λευκού Πύργου» ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα με το πολυθέαμα που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Parallaxi, το ΚΘΒΕ, την ΟΜΜΘ ΜΟΥΣΑ, το Κρατικό Ωδείο, την ομάδα «Κρούσις», το ΦΚΘ, το «Κρουστόφωνο», την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και τη συμβολή μεμονωμένων καλλιτεχνών.

Κι ήταν τα κείμενα (του Άκη Δήμου) – μια συρραφή διαλόγων σύγχρονων νέων στη σκιά του Λευκού Πύργου – (εκεί όπου ανάμεσα στις ανησυχίες για μια.. Σίσσυ που θα φύγει στην Αθήνα να γίνει τηλεοπτική σταρ- μιλούσαν για τον Πύργο του Λεόντος και τον πύργο του Αίματος και των Γενίτσαρων και τον.. «Πύργο το Λευκό – που δεν κατάφερε ποτέ ν΄.. ασπρίσει» , μαζί με λαϊκά τραγούδια, φιλαρμονικές, όπερες και οπερέτες, σαλπιστές από τα »ανοίγματα|» του τελευταίου-6ου ορόφου ), κι ύστερα το video mapping που προβάλλονταν στο «σώμα» του μνημείου και το έβαφε «αιμάτινο» και Λευκό και.. που εντυπωσίασαν χιλιάδες θεατές.

Οι «Ιστορίες Λευκού Πύργου» («μια επιχείρηση αυτογνωσίας των κατοίκων της πόλης μέσα από θεατρικό κείμενο και πολυθέαμα, που θα εξελιχθεί με σκηνή το.. σώμα του οθωμανικού μνημείου της πολυεθνικής πόλης», σύμφωνα με τους διοργανωτές) ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση των φετινών – 54ων Δημητρίων – του αρχαιότερου πολιτιστικού δρώμενου της Θεσσαλονίκης, η έναρξη του οποίου ανάγεται στα βυζαντινά χρόνια.

Ως τις 21 Οκτωβρίου στα «Δημήτρια» θα εξελιχθούν 42 συνολικά εκδηλώσειs θεάτρου, χορού μουσικής, performances, εικαστικών, συνεδρίων και κ.ά.

Το εναρκτήριο ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία του μνημείου – συμβόλου της πόλης έκλεισε με το γενέθλιο street party για τα 30 χρόνια της «Παράλλαξης», απέναντι από τον Λευκό Πύργο, στην πλατεία Τσιρογιάννη, με την Ορχήστρα Νέων Σίνδου, υπό τη διεύθυνση του Μιλτιάδη Πολυχρονίδη και πιο σύγχρονους ήχους που συνεχίζονται..

Σχετικές δημοσιεύσεις