Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ – Δίωξη από τις ΗΠΑ στον ολιγάρχη – Πώς πήγε να στήσει φιλορωσικό δίκτυο στην Ελλάδα

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης περιγράφει τις κινήσεις του και πώς μέσω του Jack Hanick επιχείρησε να μεταφέρει 10 εκατομμύρια στην Ελλάδα παραβιάζοντας τις κυρώσεις που ήδη του είχαν επιβληθεί

Δίωξη σε βάρος του Ρώσου ολιγάρχη, Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, ασκούν οι ΗΠΑ κατηγορώντας τον για συνωμοσία καθώς ο ίδιος είχε προσλάβει τον Αμερικανό Jack Hanick προκειμένου να στήσει δίκτυο φιλορωσικών ΜΜΕ στα Βαλκάνια, και την Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που ασκείται δίωξη σε Ρώσο ολιγάρχη στις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διευκρίνισε η υφυπουργός Δικαιοσύνης Λάιζα Μονάκο.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, «όπως φέρεται στο κατηγορητήριο, ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ είναι ένας Ρώσος ολιγάρχης που έχει τιμωρηθεί από το 2014 επειδή απειλούσε την Ουκρανία και παρείχε οικονομική υποστήριξη στην αυτονομιστική περιοχή του Ντόνετσκ. Ο Μαλοφέγιεφ παραβίασε εν γνώσει του τις κυρώσεις των ΗΠΑ πληρώνοντας για υπηρεσίες ενός Αμερικανού (σσ του Hanick) και επιδιώκοντας να μεταφέρει χρήματα που είχαν επενδυθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Όπως λέγεται, ο Μαλοφέγιεφ συνωμότησε με τον Hanick και άλλους για να μεταφέρει παράνομα μια επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Η επένδυση αυτή θα γινόταν μέσω μιας τράπεζας των ΗΠΑ σε έναν επιχειρηματικό συνεργάτη στην Ελλάδα, κατά παράβαση των κυρώσεων που εμπόδιζαν τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων του Μαλοφέγιεφ. Μαζί με το κατηγορητήριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν ένταλμα κατάσχεσης για επενδύσεις του Μαλοφέγιεφ στις ΗΠΑ. Ο Μαλοφέγιεφ παραμένει ελεύθερος και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Ρωσία.

Σημειώνεται πως ο Jack Hanick ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα ήταν από τα πρόσωπα που μετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του τηλεοπτικού δικτύου Hellasnet, ενός δικτύου περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί το 2015 με επικεφαλής τον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη. «Ναυαρχίδα» μεταξύ των 10 τηλεοπτικών σταθμών του Hellasnet ήταν το περιφερειακό κανάλι Attica TV, που εκπέμπει στην Αττική.

Ο εφοπλιστής Καραγιώργης είναι κουμπάρος του Konstantin Malofeyev, αφού ο Ρώσος ολιγάρχης -που λόγω των διεθνών κυρώσεων δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Ρωσίας- πάντρεψε τον Έλληνα επιχειρηματία στην Μόσχα το 2014, με προσκεκλημένο μεταξύ άλλων και τον πρώην υπουργό Πάνο Καμμένο.

Σχετικές δημοσιεύσεις