Κορονοϊός – Σε ποια προϊόντα μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ

Υπεγράφη από τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή η εγκύκλιος η οποία εξειδικεύει τα προϊόντα στα οποία μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στο 6% από το 24% που είναι σήμερα.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου, αναφερόταν πως μετατάσσονται στο συντελεστή Φ.Π.Α. 6% μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, οι μάσκες προστασίας, τα γάντια για την ιατρική, το σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, τα αντισηπτικά διαλύματα, τα αντισηπτικά μαντιλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα, η αιθυλική αλκοόλη που προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών και η καθαρή αιθυλική αλκοόλη που διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.

Ειδικότερα στον μειωμένο ΦΠΑ εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

α. Μάσκες προστασίας και γάντια για την ιατρική (για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών-νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση), όταν αποτελούνται από πλαστικές ύλες, από καουτσούκ βουλκανισμένο, μη σκληρυμένο, από χαρτί, ή από υφαντικές ύλες.

Οι μάσκες και τα γάντια προστασίας υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 6% εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αποφυγής μετάδοσης ασθενειών.

Όπως αναφέρει το capital.gr, στον ΦΠΑ 24% παραμένουν οι μάσκες και τα γάντια για οικιακές εργασίες, επαγγελματικές χρήσεις, βιομηχανικές χρήσεις κλπ.

β. Στον μειωμένο ΦΠΑ εντάσσονται όλα τα κοινά σαπούνια προσωπικού καθαρισμού και υγιεινής κάθε τύπου, είτε σε στέρεη μορφή είτε σε υγρή.

• τα απολυμαντικά σαπούνια, τα σαπούνια γλυκερίνης, και τα σαπούνια για ιατρικές χρήσεις,

• χαρτί, βάτες, πιλήματα, και μη υφασμένα υφάσματα, εμποτισμένα, επιχρισμένα ή καλυμμένα με σαπούνι ή απορρυπαντικά

• σαπούνια σε άλλες μορφές, όπως π.χ. σε νιφάδες, σε μορφή κόκκων ή σκόνες

• προϊόντα και παρασκευάσματα οργανικά που ενεργούν πάνω στην επιφανειακή τάση που προορίζονται για το πλύσιμο του δέρματος, με μορφή υγρού ή κρέμας, συσκευασμένα για τη λιανική πώληση.

• αποστειρωμένα υγρά μαντηλάκια χωρίς αλκοόλη, εμποτισμένα με απιονισμένο νερό, που περιέχουν απορρυπαντικό και άλλες καθαριστικές ουσίες.

Στον συντελεστή ΦΠΑ 24% παραμένουν προϊόντα όπως π.χ. σαπούνια λειαντικά, στίλβωσης, για βιομηχανικές χρήσεις, για σκοπούς αισθητικής, δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιούνται για την ατομική υγιεινή.

Επίσης στον συντελεστή ΦΠΑ 6%, εντάσσονται:

• τα οργανικά παρασκευάσματα που ενεργούν πάνω στην επιφανειακή τάση που προορίζονται για το πλύσιμο του δέρματος, με μορφή υγρού ή κρέμας, που δεν είναι συσκευασμένα για τη λιανική πώληση.

• τα παρασκευάσματα τύπου “χλωρίνης”. Προϊόντα καθαρισμού επιφανειών και πατωμάτων, απορρυπαντικά και άλλα παρασκευάσματα καθαρισμού ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων και σκευών κουζίνας, κλπ. εξακολουθούν να υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

γ. Αντισηπτικά: Η παρούσα κλάση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υδατικά διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την αναστολή της μικροβιακής ανάπτυξης σε υγρά. Ειδικότερα, στον συντελεστή ΦΠΑ 6% υπάγονται:

• Τα υδατικά διαλύματα γνωστά και ως εμπορική χλωρίνη (bleach, eau de Javel), που χρησιμοποιούνται, για την απολύμανση χώρων ή την απολύμανση του νερού από μικροβιακούς παράγοντες.

• Τα υδατικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική ως αντισηπτικά προϊόντα..

• τα αλκοολικά διαλύματα για την απολύμανση των χεριών που περιέχουν γλυκερίνη ή και άλλες ουσίες.

• Τα μαντηλάκια που διαθέτουν αλκοόλη (ισοπροπυλική αλκοόλη) και έχουν αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες.

• Τα προϊόντα που στο εμπόριο διατίθενται ως “αλκοολούχες λοσιόν”.

• Απολυμαντικά προϊόντα που προορίζονται για τον καθαρισμό των χώρων των νοσοκομείων ή των ιατρικών εργαλείων. Κάθε άλλο είδος που δεν χρησιμοποιείται για αντισηπτικούς ή απολυμαντικούς σκοπούς, εξακολουθεί να υπάγεται στον κατά περίπτωση προβλεπόμενο συντελεστή ΦΠΑ.

Σε συντελεστή ΦΠΑ 6% υπάγονται αποκλειστικά τα χημικά προϊόντα της κλάσης ΔΚ 3824 που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αντισηπτικούς ή απολυμαντικούς για την ατομική υγιεινή, και δεν είναι δυνατόν να καταταγούν, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους, σε άλλη δασμολογική κλάση όπως αυτές που προαναφέρθηκαν.

Σε συντελεστή ΦΠΑ 6% υπάγονται αποκλειστικά και μόνο τυχόν προϊόντα της κλάσης ΔΚ 3307 που έχουν αντισηπτική δράση. Επίσης στον μειωμένο ΦΠΑ υπάγεται η μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη που προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών, καθώς και η καθαρή, μη μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη (καθαρό οινόπνευμα) γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95% η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση, για ατομική υγιεινή και προστασία.

Σχετικές δημοσιεύσεις