Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η βαθμολογία των υπουργών το πρώτο εξάμηνο

Έξι μήνες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ τον περασμένο Ιούλιο και το κυβερνητικό σχήμα φαίνεται ότι παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες. Πρόκειται για δυσλειτουργίες που παρατηρούνται σε τομείς του κυβερνητικού έργου, οι οποίες, όπως πιστεύουν στο Μαξίμου, σταδιακά δεν θα μπορούν να καλυφθούν επικοινωνιακά από την θετική εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού απέναντι στους πολίτες. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται σημαντικά της εικόνας της κυβέρνησης του αλλά αυτό δεν φτάνει», σημειώνει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας στην aftodioikisi.gr. Ο ίδιος δεν θέλει να μιλήσει για «φρεσκάρισμα» -ανασχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά είναι σαφές ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος μια τέτοια κίνηση έχει σχεδόν προεξοφληθεί με τους περισσότερους να την αναμένουν τον Φεβρουάριο, ή το αργότερο Μάρτιο μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις 13 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό η αξιολόγηση του έργου των υπουργών από το Μέγαρο Μαξίμου, που, όπως είχε παρουσιάσει η aftodioikisi.gr, είχε ξεκινήσει από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης, αναμένεται να παίξει κρίσιμο ρόλο στις αλλαγές που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε, όπως λέει ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας στην aftodioikisi.gr, «δεν είμαστε, πλέον, στο δίμηνο που ακόμη δεν μπορούσαμε να έχουμε ασφαλή εικόνα αλλά στο εξάμηνο που η εικόνα έχει παγιωθεί».

Όπως και τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι υπουργοί κατανέμονται σε τέσσερις κατηγορίες, ως εξής:

Οι άριστοι» (2)

Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Εσωτερικών: Ανοδική είναι η πορεία του υπουργού Εσωτερικών που από το 6,5 και την κατηγορία «καλοί», ανεβαίνει στο 8 και στην κατηγορία «άριστοι», ισοβαθμώντας, πλέον, με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Κι αυτό γιατί , με πολλές, είναι αλήθεια, υποχωρήσεις, κατάφερε το ακατόρθωτο, δηλαδή, την, σχεδόν, καθολική συναίνεση των κομμάτων στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Παράλληλα στον κ. Θεοδωρικάκο πιστώνεται το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα κινητικός, δραστήριος και αποτελεσματικός, ενώ διατηρεί και καλές σχέσεις με την πλειοψηφία των δημάρχων. Επίσης, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι του ανατέθηκε να προχωρήσει ένα project στο οποίο ποντάρει πολύ το Μαξίμου, αυτό της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης». Τέλος, το τελευταίο διάστημα δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι η υπερέκθεση στα ΜΜΕ εγκυμονεί κινδύνους και γι’ αυτό το λόγο έχει περιορίσει τις εμφανίσεις του. Καθώς την υπόθεση του εκλογικού νόμου την χειρίζεται το Μαξίμου, μεγάλα στοιχήματα για τον υπουργό το επόμενο διάστημα είναι η χρηματοδότηση των δήμων για αναπτυξιακά έργα, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ ΟΤΑ και κεντρικού κράτους αλλά και η καλύτερη λειτουργία του δημόσιου τομέα. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8 (από 6,5 τον Σεπτέμβριο).

-Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας: Εξακολουθεί να αποτελεί σταθερή παράμετρο στο σύστημα διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως και στον Τ. Θεοδωρικάκο, του πιστώνεται η διακομματική συναίνεση στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων αλλά σε μικρότερο βαθμό, καθώς ο ρόλος του ήταν επικουρικός. Ωστόσο, έχασε πόντους στην περίπτωση της κακοκαιρίας, καθώς το επιτελικό κράτος που δημιούργησε έδειξε τις αδυναμίες με επίκεντρο την Μαλακάσα. Μεγάλα στοιχήματα για τον υπουργό Επικρατείας, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση για τον εκλογικό νόμο αλλά και η τοποθέτηση των 13 Υπηρεσιακών Γραμματέων στα υπουργεία. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 8 (από 8,5 τον Σεπτέμβριο).

«Οι καλοί» (8)

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών: Παραμένει σταθερός την βαθμολογία σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο (7,5) καθώς θεωρείται ότι είναι εργατικός, κρατά χαμηλούς τόνους και δεν έχει προσωπική ατζέντα, δουλεύοντας για την ομάδα, πράγμα που διευκολύνει τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δίνει μεγάλη σημασία στην οικονομία και το κλίμα που δημιουργείται. Κάποιες αστοχίες στην υπόθεση του Κοινωνικού Μερίσματος το οποίο εκτός από πολύ χαμηλό είχε και διαδικαστικά προβλήματα, χάλασαν, τουλάχιστον προς στιγμήν, την καλή εικόνα του. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7,5 (από 7,5)

Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Όπως και ο κ. Σταϊκούρας παραμένει σταθερός στην βαθμολογία του περασμένου Σεπτεμβρίου (7), καθώς ναι μεν του πιστώνεται η άμεση παρέμβαση στο θέμα της ΔΕΗ αλλά στο Μαξίμου περιμένουν γρήγορες κινήσεις στο θέμα της ιδιωτικοποίησης ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ αλλά και θέμα των δασικών χαρτών. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 7 (από 7).

Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών: Μετά το αρχικό μούδιασμα επέδειξε κινητικότητα, αρχής γενομένης με το μαραθώνιο επαφών στο θέμα του Τουρκο-λυβικού Συμφώνου, με αποτέλεσμα να έχει κερδίσει πόντους (από 5 στο 6) και να αλλάξει κατηγορία (από τους υπουργούς «στη βάση», στους «καλούς»). Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι στο Μαξίμου θεωρούν  ότι έχει προσωπική ατζέντα, αναγνωρίζουν ότι παραμένει σταθερά στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους της ΝΔ, γεγονός που δυναμώνει την εικόνα του. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6 (από 5).

Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ανάλογα ανοδική πορεία με τον συνάδελφό του στο Εξωτερικών έχει και ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θεωρείται ότι τα αντανακλαστικά που επέδειξε του στην κρίση στα ελληνοτουρκικά δείχνουν σύνεση και ετοιμότητα. Παράλληλα του πιστώνεται ότι εξακολουθεί να κρατά χαμηλούς τόνους και να αποφεύγει τις συγκρούσεις με τον υφυπουργό του, παλιό στρατηγό, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος εμφανίζει αδηφάγο διάθεση. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6 (από 5).

Κώστας Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης: Στάση αναμονής υπάρχει για τον Κ. Τσιάρα, ο οποίος παραμένει αξιοπρεπής παρουσία στο χώρο της Δικαιοσύνης, παρότι δεν έχει καμία συνάφεια (σ.σ. είναι γιατρός). Ωστόσο δεν έχει προχωρήσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις πέραν των αλλαγών του ποινικού Κώδικα. Τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης παραμένουν και αναμένεται το σχέδιο για να λυθούν.  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6 (από 6).

Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Καθυστερήσεις στις αλλαγές με επίκεντρο το ασφαλιστικό αλλά και τον συνδικαλιστικό νόμο καταλογίζονται στον Γ. Βρούτση, με αποτέλεσμα να χάνει μισή μονάδα στην βαθμολογία σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο (από το 6,5 στο 6). Ναι μεν υπάρχει στάση αναμονής αλλά, μέχρι στιγμής, θεωρείται διστακτικός στα δύσκολα, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται στις αρχικές προσδοκίες. Παράλληλα του χρεώνονται οι κακές σχέσεις με τους δύο υφυπουργούς του Νότη Μηταράκη και Δόμνα Μιχαηλίδου. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6 (από 6,5).

Άδωνης Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης: Χαμένος σε σχέση με την προ τεσσάρων μηνών αξιολόγηση κατά μία μονάδα είναι ο Α.Γεωργιάδης. Κι αυτό γιατί θεωρείται ότι μιλάει περισσότερο απ’ αυτά που πραγματικά κάνει. Πρώτο παράδειγμα το Ελληνικό που, παρά τις διαβεβαιώσεις του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τον περασμένο Ιούλιο, ότι «μέσα στο 2019 μπαίνουν μπουλντόζες», ακόμη δεν τις έχουμε δει. Παράλληλα το «αγκάθι» της Novartis πληγώνει σοβαρά την εικόνα του, μετά, μάλιστα, το «όχι» του Συμβουλίου Εφετών στην εξαίρεση της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, στην οποία έχει επιτεθεί πολλές φορές, από την συγκεκριμένη υπόθεση. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6 (από 7).

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σύμφωνα με τις προ τεσσάρων μηνών εκτιμήσεις τα δύσκολα ήταν μπροστά του. Όπως και αποδείχθηκε περίτρανα ειδικά με την υπόθεση της κατάληψης στο Κουκάκι αλλά και άλλες περιπτώσεις, όπου η Αστυνομία ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια, με αποτέλεσμα να πέφτει στην βαθμολογία (από 7 τον Σεπτέμβριο στο 5,5 τον Ιανουάριο). Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός αλλά και το ότι θεωρείται «ξενομπάτης» και δύσκολος στην συνεργασία με συναδέλφους του, πολλοί εκ των οποίων τον χαρακτηρίζουν αλαζόνα, βρίσκεται στο επίκεντρο εσωκομματικής κριτικής. Το Μαξίμου εξακολουθεί να τον στηρίζει αλλά η εικόνα της ασφάλειας και τάξης που υποσχόταν, μαζί με την δική του, έχουν θολώσει. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 5,5 (από 7).

Σχετικές δημοσιεύσεις