Κ.Ε.ΔΗ.Σ. Φιλία σε κάθε Ηλικία

Για την αντιμετώπιση της μοναξιάς των ηλικιωμένωνΣυνεχίζονται οι αιτήσεις…

Μια νέα διαφορετική κατάσταση επέβαλε ο Κορονοϊός σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, πλαισιωμένη από πρωτόγνωρες εμπειρίες και πολλά και διαφορετικά δεδομένα. Ο εγκλεισμός στο σπίτι επηρέασε κάθε πολίτη, άλλον λιγότερο, άλλον περισσότερο. Ωστόσο, η τρίτη ηλικία αδιαμφισβήτητα ήταν αυτή που επηρεάστηκε βαθιά από τα περιοριστικά μέτρα. Η γιαγιά και ο παππούς σταμάτησαν να βλέπουν και να αγκαλιάζουν τα εγγόνια τους, να παίζουν μαζί τους, να τα παίρνουν από το σχολείο, σταμάτησαν την ενεργό δράση τους. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί κυρίως ο ψυχισμός τους, βιώνοντας περισσότερο μοναξιάκαι απομόνωση.

Με στόχο την καταπολέμηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων του δήμου Σερρών, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ.) προχώρησε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο υλοποιεί το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία για την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς των ηλικιωμένων, σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Les Petits Frères des Pauvres (PFP).

            Η Κ.Ε.ΔΗ.Σ. δια της προέδρου της κ. Χρυσάνθης Παλάζη Τσοχατζίδη υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τον οργανισμό και την πρόεδρο του, τη γνωστή ιατρό και καθηγήτρια επιδημιολογίας κ. Αθηνά Λινού.

Σε δηλώσεις της η κ. Χρυσάνθη Παλάζη Τσοχατζίδη ανέφερε: «Στόχος μας είναι να ωφεληθούν οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας από όλο τον δήμο Σερρών, οι οποίοι βιώνουν τη μοναξιά. Πρέπει να σταματήσει ο Ηλικιακός Ρατσισμός. Πρέπει να δούμε την 3ηηλικία με άλλη ματιά. Για τον λόγο αυτό και προχωρήσαμε στην υλοποίηση του προγράμματος Φιλία σε κάθε ηλικία. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στους συμπολίτες μας της 3ης Ηλικίας, που νιώθουν μόνοι να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Άνθρωποι που είτε δεν έχουν κανένα, είτε έχουν αλλά δεν μπορούν να τους μιλήσουν. Άνθρωποι που θέλουν ένα τηλεφώνημα από εμάς, που θέλουν να μας πουν τα νέα τους, να μάθουν τα δικά μας, κι ας μη μας γνωρίζουν προσωπικά. Συμπολίτες μας που θέλουν να νιώσουν ότι κάποιος τους αναζητά. Θέλουν να ακούσουν μια φωνή , θέλουν να ακούσουν την ίδια τη φωνή τους.

Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να καλέσουν στο 2321 0 27300 είτε στο

2321 0 68900και να δηλώσουντη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα».

Παράλληλα η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερρών αναφέρθηκε και στους εθελοντές του προγράμματος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει για όσο χρόνο επιθυμεί και μπορεί. Η φιλική υποστήριξη δεν συνεπάγεται γνώσεις νοσηλευτή ή ψυχολόγου ή κοινωνικού λειτουργού. «Δεν απαιτούνται συγκεκριμένες γνώσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής. Το μόνο που απαιτείται είναι η αγάπη και το νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο», επισήμανε τέλος η κ. Παλάζη.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την επικείμενη συνεργασία της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Σερρών με το Ινστιτούτο Prolepsis δήλωσε με τη σειρά της η πρόεδρος και ιατρός – καθηγήτρια επιδημιολογίας κ. Αθηνά Λινού.

«Το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία εφαρμόζεται στην Αττική και ο Δήμος Σερρών είναι ο 1ος δήμος εκτός Αττικής που θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στην προσπάθειά μας να προεκτείνουμε το πρόγραμμα ήταν σημαντικός ο ρόλος της προέδρου της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. κ. Παλάζη. Πραγματικά έχωεντυπωσιαστεί από το έργο τόσο του Δήμου Σερρών όσο και της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Κάνετε πάρα πολλά πράγματα στις Σέρρες και πιστεύω ότι και η συνεργασία μας θα ευοδώσει και θα επεκταθεί και σε άλλες δράσεις. Το πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα , έτσι ώστε να φέρει κοντά ανθρώπους με ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αθηνά Λινού.

Σχετικές δημοσιεύσεις