Ο TAP μεταφέρει το πρώτο 1 bcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Μπάαρ,Ελβετία. Σεσυνέχειατηςέναρξης μεταφοράς ποσοτήτων αερίουμέσωτουΤΑΡτονΔεκέμβριοτου 2020, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανακοινώνει ότι συνολικά ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα (billioncubicmeters/bcm) φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έχουν πλέονεισέλθει στην Ευρώπη μέσω του ελληνικού σημείου διασύνδεσης στους Κήπους Έβρου, όπου ο ΤΑΡ συνδέεται με τον αγωγό TransAnatolianPipeline (TANAP).

Ως το ευρωπαϊκό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει περί τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο (bcm/a) σε πολλαπλές αγορές στην Ευρώπη. Ο αγωγός έχει επίσης σχεδιαστεί με δυνατότητα επέκτασηςτης αρχικής δυναμικότητάς του έως και 20 bcm/a.

Ο Luca Schieppati, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, δήλωσε σχετικά: «Έχοντας ήδη μεταφέρει με ασφάλεια 1bcmφυσικού αερίου, η υποδομή μας συνδράμει στο στόχο της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειαςγια πληθώρα αγορών.Οι ποσότητες αερίου που μεταφέρει ο ΤΑΡ παίζουν σημαντικό ρόλο στην τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μία νέα, αξιόπιστη και προσιτή πηγή ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνουν την ενεργειακή μετάβασή της».

Από την πλευρά της, η Marija Savova, επικεφαλής Εμπορικής Λειτουργίας του TAP, πρόσθεσε: «Η παράδοση του πρώτουbcmφυσικού αερίου ενισχύει τον ανταγωνισμό και υπογραμμίζει το ρόλο του ΤΑΡ ως αξιόπιστου διαχειριστή συστήματος μεταφοράς (TSO). Ιδιαίτερη είναι η σημασία του αγωγού ΤΑΡ για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, καθώς αρκετές αγορές αποκτούν απευθείας πρόσβαση σε επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου. Επίσης, έχουνεκδοθεί προσκλήσεις για συμμετοχή στη δεύτερη, και δεσμευτική, φάση του MarketTestγια πιθανή επέκταση της δυναμικότητας του ΤΑΡ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2021».

Περισσότερεςπληροφορίεςγια το MarketTestείναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΑΡ.

ΤΕΛΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)          

Ο αγωγός TAP μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα ShahDenizII του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό TransAnatolianPipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Νότια Ιταλία.

ΟTAPπρόκειται να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω μελλοντικών διασυνδέσεων.Η Βουλγαρία, ειδικότερα, θα μπορέσει να καλύψει έως και το 33% των συνολικών αναγκών της σε φυσικό αέριο μέσω του ΤΑΡ, μετά την ολοκλήρωση του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).Τα σημεία εξόδου του ΤΑΡ στην Ελλάδα και την Αλβανία, και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας, παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αζέρικου αερίου στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές. 

Ως βασικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ αποτελεί έργο στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για την Ευρώπη,προσφέροντας αξιόπιστη πρόσβαση σε μία νέα πηγή φυσικού αερίου. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού της ανεφοδιασμού,και στη μετάβαση προς την από-ανθρακοποίηση. 

Σχετικές δημοσιεύσεις