Λάδι καρύδας – Οι ευεργετικές του ιδιότητες στην επιδερμίδα μας

Η κοσμετολογία και γενικότερα η επιστήμη των καλλυντικών έχει στραφεί περισσότερο από ποτέ στα φυσικά συστατικά, προσφέροντας μας έτσι όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της φύσης χωρίς την προσθήκη χημικών ουσιών. Ένα από τα πιο γνωστά υλικά για το πρόσωπο είναι και το λάδι καρύδας.

Πέρα από υπέροχο άρωμα, το εξωτικό αυτό φρούτο μας προσφέρει πολλά οφέλη για την περιποίηση της επιδερμίδας μας. Θα το βρείτε τόσο στα σούπερ μάρκετ, όσο και σε καταστήματα με καλλυντικά ή βιολογικά προϊόντα σε βαζάκια. Η υφή του είναι στερεή, αλλά μόλις ζεσταθεί ελαφρώς γίνεται υγρό. Ανακαλύψτε λοιπόν τι προσφέρει το λάδι καρύδας στο πρόσωπο και πως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε 

Οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει το λάδι καρύδας στο πρόσωπο

Το φυσικό αυτό έλαιο με την υπέροχη μυρωδιά είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, λινολεϊκό και λαυρικό οξύ. Πέρα λοιπόν από τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαίου καρύδας στα μαλλιά, η χρήση του στο πρόσωπο είναι εξίσου πολύ ωφέλιμη.

Σύμφωνα με έρευνες, ενισχύει τον φυσικό φραγμό της επιδερμίδας και έχει αντιφλεγμονώδη δράση για το δέρμα.

Τα λιπαρά οξέα του λαδιού καρύδας βοηθούν στην ενυδάτωση και την προστασία της επιδερμίδας. Πιο συγκεκριμένα, το λινολεϊκό οξύ βοηθάει το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία στο εσωτερικό του, δημιουργώντας μια ασπίδα που προστατεύει την επιδερμίδα από το να χάσει το απαραίτητο ποσοστό νερού. Έτσι, παραμένει όμορφη, λαμπερή και νεανική.

Από την άλλη, το λαυρικό οξύ έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτό βοηθά το δέρμα να διατηρεί τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του, δρώντας πολλές φορές ενάντια στις ρυτίδες.

Πρόκειται για ένα έλαιο που έχει γενικότερα αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιοξειδωτική δράση. Αυτό σημαίνει πως βοηθάει στην αντιμετώπιση φλεγμονών, όπως αυτή που δημιουργείται από τις UVB ακτίνες, αλλά και στην πρόληψη κάποιας μόλυνσης, καθιστώντας το ιδανικό για ερεθισμένα και σκασμένα δέρματα.

Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Ε, το έλαιο καρύδας προστατεύει τις ίνες κολλαγόνου, σταματώντας την δράση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν τις ρυτίδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αντιγήρανση της επιδερμίδας, την αύξηση της ελαστικότητας της, την έντονη λάμψη και την αντιμετώπιση της ξηρότητας, διατηρώντας την ενυδατωμένη.

Επιπλέον, η βιταμίνη Ε βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την επούλωση πληγών και σημαδιών.

Τέλος, το συγκεκριμένο φυσικό έλαιο είναι ιδανικό για ξηρά ή κανονικά προς ξηρά δέρματα ως μια θεραπεία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν για παράδειγμα η επιδερμίδα σας είναι ξηρή, η χρήση του ελαίου καρύδας ως ενυδατικό προϊόν θα σας χαρίσει μια ενυδατωμένη και αναζωογονημένη όψη.

Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες από την εφαρμογή του coconut oil;

Λόγω της πυκνής σύστασης που έχει το λάδι καρύδας δεν λειτουργεί ως υγρό που διεισδύει στο δέρμα. Δημιουργεί όμως μια ασπίδα που συγκρατεί στο εσωτερικό της την υγρασία και όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται η επιδερμίδα για να παραμείνει λαμπερή και όμορφη.

Επομένως, μπορεί να δράσει όχι τόσο ενυδατώνοντας το δέρμα, αλλά κλειδώνοντας τη δράση των προϊόντων που έχουν προηγηθεί από την εφαρμογή του. Αυτό σημαίνει πως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται αφού πρώτα εφαρμόσετε το σέρουμ, την κρέμα προσώπου ή οποιοδήποτε άλλο καλλυντικό επιθυμείτε.

Επίσης, χάρη στην αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση του, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων με ακμή που βλέπουν μεγάλη βελτίωση στο πρόβλημα τους. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που παρουσιάζουν μεγάλη επιδείνωση. Ο λόγος είναι πως η ασπίδα αυτή τείνει να μπλοκάρει τους πόρους του δέρματος και να μην τους αφήνει να αναπνεύσουν.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα τα φυσικά προϊόντα ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργίες. Γι’ αυτό συνιστάται να κάνετε πρώτα ένα τεστ σε ένα μικρό κομμάτι του χεριού σας. Αν δεν προκληθεί κάποιος ερεθισμός, μπορείτε να προχωρήσετε κανονικά στην εφαρμογή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: DIY: Το “μαγικό” μείγμα με ασπιρίνη για να δείχνετε νεότερες

Ποιες χρήσεις έχει το λάδι καρύδας στο πρόσωπο

Όπως πολλά φυσικά καλλυντικά, έτσι και το λάδι καρύδας έχει αρκετές χρήσεις στο πρόσωπο.

Οι πιο βασικές από αυτές είναι:

Καθαριστικό προσώπου

Ένα έλαιο μπορεί να διασπάει άλλες ουσίες που περιέχουν λιπαρά στοιχεία. Για τον λόγο αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον καθαρισμό του προσώπου.

Πλύνετε λοιπόν την επιδερμίδα σας με λάδι καρύδας, κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ και στη συνέχεια ξεβγάλτε το με άφθονο χλιαρό νερό.

Και για να είστε σίγουρη πως δεν έχει παραμείνει κανένα ίχνος ελαίου που να μπορεί να φράξει τους πόρους του προσώπου σας, κάντε ένα ακόμη πλύσιμο με ένα ήπιο καθαριστικό.

Ντεμακιγιάζ προσώπου και ματιών

Όπως ακριβώς λειτουργεί το καθαριστικό, το φυσικό έλαιο καρύδας μπορεί να αφαιρέσει και το μακιγιάζ του προσώπου, ακόμη κι αν είναι αδιάβροχο.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε απλώνοντας το με τα χέρια ή εμποτισμένο σε βαμβάκι (όταν έχει υγρή μορφή).

Ενυδατική κρέμα

Το λάδι καρύδας αποτελεί πρόταση για βραδινή κρέμα προσώπου. Απλώστε λοιπόν ένα λεπτό στρώμα στην επιδερμίδα σας, κάνοντας μασάζ και αφήστε το να δράσει όλο το βράδυ.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες στην υπάρχουσα κρέμα σας για να ενισχύσετε τη δράση της. Προσοχή όμως, αν έχετε ακμή υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει έξαρση.

Κρέμα ματιών

Χάρη στις αντιγηραντικές του ιδιότητες και την επαναφορά της σφριγηλότητας και ελαστικότητας που προσφέρει στο δέρμα, το λάδι καρύδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών, ενυδατώνοντας την και μειώνοντας τις ρυτίδες.

Για να δυναμώσετε τις βλεφαρίδες

Λόγω των πλούσιων λιπαρών οξέων που περιέχει το λάδι καρύδας, αποτελεί ένα εξαιρετικό φυσικό συστατικό για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των βλεφαρίδων σας.

Χρησιμοποιήστε το λοιπόν σαν ένα σπιτικό σέρουμ και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Απλά ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας με 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεμονιού και 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας. Μετά χρησιμοποιήστε το απλώνοντας το με προσοχή με μια μπατονέτα στις βλεφαρίδες σας κάθε βράδυ.

Αντιμετώπιση για σκασμένα χείλη

Οι πλούσιες ενυδατικές ιδιότητες του ελαίου καρύδας μπορούν να βοηθήσουν τα σκασμένα χείλη να ανακουφιστούν και να θεραπευτούν.

Αν μάλιστα θέλετε να κάνετε και ένα ήπιο scrub χειλιών, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ζάχαρη και να τρίψετε το μείγμα στα χείλη σας.

Καταπραϋντική και επουλωτική χρήση

Καταπραΰνει τα ερεθισμένα δέρματα από ξηρότητα ή οποιοδήποτε είδος δερματίτιδας και αναπλάθει την επιδερμίδα, αυξάνοντας το κολλαγόνο της και επουλώνοντας σημάδια και εγκαύματα.

Απολέπιση προσώπου

Αναμειγνύοντας λίγο λάδι καρύδας με ζάχαρη ή αλάτι μπορείτε να φτιάξετε ένα οικονομικό και αποτελεσματικό πίλινγκ προσώπου. Χρησιμοποιήστε το και αποκτήστε όμορφη, λαμπερή και απαλή επιδερμίδα που αποπνέει ζωντάνια.

Ενάντια στην ακμή

Για τη συγκεκριμένη χρήση του λαδιού καρύδας οι απόψεις διίστανται. Όπως ήδη αναφέραμε, σύμφωνα με έρευνες η δράση του σε ακνεϊκές επιδερμίδες μπορεί να έχει τόσο ευεργετικά, όσο και καταστροφικά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, σε κάποιους επιδρά θεραπεύοντας και μειώνοντας την εμφάνιση των σπυριών, ενώ σε άλλους δημιουργεί εξάρσεις.

Η καλύτερη λύση είναι η τοπική θεραπεία. Δηλαδή με καθαρά χέρια βάλτε με το δάχτυλο σας λίγη ποσότητα πάνω σε ένα σπυράκι και θα το δείτε σιγά σιγά να μειώνεται.

Σχετικές δημοσιεύσεις