Λευτέρης Αβραμάκης – «Στο έλεος των τραπεζών αφήνει τους δανειολήπτες η κυβέρνηση»

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν, σε συνεργασία με τις τράπεζες, για να προστατευτούν οι δανειολήπτες από την τρομακτική αύξηση των επιτοκίων, εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες διαπιστώνουν κάθε μήνα την αφερεγγυότητα των κυβερνητικών υποσχέσεων. Οι δόσεις των δανείων έχουν εκτοξευτεί από τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων στην ΕΚΤ και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση νέας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσεις.

Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι το κόστος του χρήματος θα αγγίξει το 4% εν συγκρίσει με το τρέχον επίπεδο του 2,5%. Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα η δόση ενός στεγαστικού δανείου κυμαινόμενου επιτοκίου ύψους 100.000 ευρώ έχει αυξηθεί ακόμη και έως κατά 300 ευρώ (έως 3.600 ευρώ ετησίως), σφίγγοντας τη «θηλιά» γύρω από τα ευάλωτα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που είδαν το φως της δημοσιότητας, τον Ιανουάριο του 2023 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, στο 0,12%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 5,36%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,24 εκατοστιαίες μονάδες.

Οι δανειολήπτες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς το πολλαπλάσιο κόστος εξυπηρέτησης δανείων σε συνδυασμό με την τρομακτική αύξηση του κόστους ζωής, με το κόστος των τροφίμων για παράδειγμα μόνο τον Φεβρουάριο να έχει αυξηθεί συνολικά κατά 14,8%, οδηγεί όλο και περισσότερους σε οικονομικό αδιέξοδο με συνέπεια να έρχονται αντιμέτωποι με τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ.   

Οι τράπεζες από την άλλη, βλέπουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται και δεν προβαίνουν σε καμία ενέργεια διευκόλυνσης των πελατών τους μειώνοντας για παράδειγμα το περιθώριο κέρδους τους.

Είναι σαφές ότι η εκρηκτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται απειλεί ευθέως την κοινωνική συνοχή.

Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και η διαμόρφωση ενός δίκαιου πλαισίου προστασίας των ελληνικών νοικοκυριών. Οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται πλήρως απροστάτευτοι έναντι του πληθωρισμού, της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας και της διαρκούς αύξησης των επιτοκίων.

Σχετικές δημοσιεύσεις