«Μέτωπο» από έξι κόμματα της αντιπολίτευσης κατά του Ερντογάν

Έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης εντείνουν τη συνεργασία τους με στόχο να νικήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του, το AKP, στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν το 2023.

Διευρύνοντας τη συνεργασία τους που τα βοήθησε να καταφέρουν πλήγμα στον Ερντογάν στις τοπικές εκλογές του 2019, τα κόμματα πραγματοποίησαν σύμφωνα με το Reuters την Τρίτη μια τρίτη συνάντηση και σχεδιάζουν στο εξής εβδομαδιαίες συναντήσεις ώστε να συμφωνήσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς σε κοινές αρχές.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο στελέχη που εμπλέκονται στις συνομιλίες και πολιτικούς αναλυτές σημείωνει επίσης ότι “η αντιπολίτευση στην Τουρκία κάνει μια προσπάθεια που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα: να ενωθεί για να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση”.

Η υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Ερντογάν υποχωρεί εν μέσω επικρίσεων για τον τρόπο που διαχειρίζεται τα οικονομικά προβλήματαόπως ο υψηλός πληθωρισμός και η ανεργία, την πανδημία της Covid-19 και τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το AKP βρίσκεται γύρω στο 31-33%, κάτω από το 42,6% που είχε επιτύχει στις βουλευτικές εκλογές του 2018, και ο εθνικιστής σύμμαχός του, το κόμμα MHP, στο 8-9%, κάτω από το 11,1% των εκλογών, ποσοστά που θα έκαναν τον Ερντογάν να χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου στις επόμενες εκλογές.

Σχετικές δημοσιεύσεις