Μνημόνιο συνεργασίας φορέων για το Δέλτα του Αξιού

Μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία της βιοποικιλότητας στο Δέλτα του Αξιού αποφάσισαν να υπογράψουν 13 φορείς με σκοπό τον κοινό σχεδιασμό παρεμβάσεων στην περιοχή. Στους φορείς που υπογράφουν το μνημόνιο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Δέλτα, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, οι ΤΟΕΒ Χαλάστρας – Καλοχωρίου και Κυμίνων – Μαλγάρων, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, σύλλογοι και σωματεία μυδοκαλλιεργητών, κτηνοτρόφων, ορυζοπαραγωγών κ.α. 
            Το μνημόνιο υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Tune Up, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Med στο οποίο επικεφαλής εταίρος είναι η «Ανατολική ΑΕ» Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ προηγήθηκαν τοπικά εργαστήρια στην θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού. 
 
Προβλήματα σε επίπεδο διακυβέρνησης, ρύπανση και κλιματική αλλαγή

            Το μνημόνιο παρουσίασε ο Μηχανολόγος Μηχανικός της Ανατολικής ΑΕ, υπεύθυνος του έργου Tune Up, Κώστας Κωνσταντίνου, μιλώντας κατά την δεύτερη τοπική συνάντηση του έργου. Όπως είπε, ουσιαστικά χαράσσεται ένας οδικός χάρτης με σκοπό την ενεργοποίηση στρατηγικών και κοινών πολιτικών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας της περιοχής, αντιμετωπίζοντας τα κρίσιμα ζητήματα. 
    Ειδικότερα, «εντοπίζονται προβλήματα σε επίπεδο διακυβέρνησης λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου, πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών και συνεχούς μεταβολής της ισχύουσας νομοθεσίας». «Η μη ορθολογική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η μακροχρόνια ρύπανση, η δυσκολία στην άσκηση εποπτείας και ελέγχου και η αναμενόμενη επιδείνωση της κλιματικής κρίσης θέτουν το μέλλον της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Δέλτα Αξιού σε κίνδυνο» επισημαίνει χαρακτηριστικά το μνημόνιο. 

Χαμηλότερη της καλής η κατάσταση των υδάτινων συστημάτων σε Ανατολική Στερεά, Θεσσαλία, Δυτική και Κεντρική Μακεδονία 

    Όπως, εξάλλου, ανέφερε στη συνάντηση η καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και  Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού, Ιφιγένεια Κάγκαλου, η κατάσταση των υδάτινων συστημάτων στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Κεντρική Μακεδονία είναι χαμηλότερη της καλής, τη στιγμή, μάλιστα, που η Κεντρική Μακεδονία έχει πάρα πολύ πλούσιο δείκτη αναψυχής με 26 προστατευόμενες περιοχές που σχετίζονται με το νερό. Σε αυτό το πνεύμα τόνισε ότι τα προγράμματα που αφορούν τα υδατικά σώματα θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν με μια οικολογική ματιά και όχι μόνο ως πόρους προς εκμετάλλευση. 

Σχετικές δημοσιεύσεις