Ξέρουμε τι καφέ πίνουμε? Γιατί έχουμε ταχυκαρδίες ή κακή διάθεση? Οι βασικές διαφορές μεταξύ των ποικιλιών Arabica και Robusta

Αν νιώθεις πως ο καφές σου προκαλεί θεματάκια, τότε καιρός να αλλάξεις την ποικιλία που επιλέγεις..

Υπάρχουν πάνω από 100 είδη φυτών του γένους “Coffea”, αλλά μόνο τρία καλλιεργούνται με σκοπό την εμπορική κατανάλωση καφέ. Το Coffea Arabica (Arabica), το Coffea Canephora που είναι γνωστό ως Robusta και το Coffea Liberica που είναι γνωστό ως Liberian Coffee.

Η ποικιλία Liberian coffee καλλιεργείται κυρίως στη Λιβερία, τη Μαλαισία και την Ακτή Ελεφαντοστού και αποτελεί μόνο το 1% της παγκόσμιας αγοράς του καφέ. Οι πιο δημοφιλείς και εμπορικές ποικιλίες είναι οι Arabica και Robusta. Οι κυριότερες διαφορές τους είναι:

 1.    Γεύση: Οι κόκκοι Arabica έχουν γλυκιά και απαλή γεύση και υψηλή οξύτητα. Πριν το καβούρδισμα έχουν άρωμα μπλε βατόμουρου. Μετά το καβούρδισμα το άρωμά τους γίνεται έντονο με νότες φρούτων και ζάχαρης.  Περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών γεύσεων που εξαρτάται από την ποικιλία και την περιοχή καλλιέργειας.

Οι κόκκοι Robusta έχουν πιο βαριά και πικρή γεύση χωρίς μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Συχνά, αναφέρεται ότι έχουν γεύση βρώμης ή καμένου λάστιχου. Είναι κατώτερης ποιότητας από την ποικιλία Arabica.  Σπανίως, συναντά κανείς κόκκους Robusta υψηλής ποιότητας και αυτοί υπάρχουν σε μικρές ποσότητες. 

Καφεΐνη: Ο Robusta έχει σχεδόν διπλάσια καφεΐνη από τον Arabica και γι’ αυτό έχει πιο πικρή γεύση. Η ποσότητα όμως της καφεΐνης λειτουργεί ως χημική άμυνα και καθιστά το φυτό πιο ανθεκτικό στα έντομα και τους μύκητες.

Mε πληροφορίες από το coffeetales.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις