Ο ιστορικός πλούτος της πόλης μέσα από το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων

Ο ιστορικός πλούτος της Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες μέσα από μουσικές, θεατρικές και εικαστικές «διαδρομές» στον χρόνο, στο πλαίσιο του 6oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Μνημείων που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 ως τις 5 Ιουνίου. Το Φεστιβάλ διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΊΑΜΟΣ, ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και το «Φροντιστήριο Βιωσιμότητας» Δήμου Νεάπολης Συκεών, με την υποστήριξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και pρόεδρο του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, «τo Φεστιβάλ Μνημείων της Θεσσαλονίκης έχει στόχο την ανάδειξη των μνημείων και της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος της Εκπαίδευσης και του Τουρισμού της Θεσσαλονίκης».

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ παρουσιάστηκε στη Μονή Βλατάδων και ξεκινάει στις 3 Ιουνίου με έκθεση ζωγραφικής του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με θέμα « Τα Μνημεία και εγώ. Ανάκληση και ερμηνεία της μνήμης», στον πολυχώρο πολιτισμού Ισλαχανέ. Την ίδια μέρα θα γίνει μουσική σκυταλοδρομία στα μνημεία και τα σοκάκια της Άνω Πόλης, συναυλία με σύνολο βιολοντσέλων στον πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ και μουσικές εκδηλώσεις στο προαύλειο του Αγίου Νικολάου του Ορφανού, το Βυζαντινό Λουτρό Άνω Πόλης και τη Μονή Βλατάδων. Για το Σάββατο 4 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί συναυλία με μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου, στο προαύλιο του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Ορφανού ενώ στο Επταπύργιο θα γίνει συναυλία από την ορχήστρα πνευστών ΜΕΤ.

Η διοργάνωση θα κορυφωθεί στις 5 Ιουνίου με τον 6ο Αγώνα Δρόμου Μνημείων, στον οποίο οι δρομείς καλούνται, με έναρξη και τερματισμό στο Επταπύργιο, να τρέξουν γύρω από οκτώ ιστορικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, έξι εκ των οποίων συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η διαδρομή (μήκους 5,6 χλμ.) είναι: Επταπύργιο, Μονή Βλατάδων, Όσιος Δαυίδ, Βυζαντινό Λουτρό, Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός, Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ ( Ισλαχανέ), Κήποι του Πασά, Πύργος της Αλύσεως ( Τριγωνίου) και Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ).

Σχετικές δημοσιεύσεις