Ο λόγος που συνήθως ξυπνάς πριν από το ξυπνητήρι

Ο λόγος που πολλές φορές ξυπνάτε πριν το ξυπνητήρι σας είναι γιατί το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού είναι πολύ καλύτερο από αυτό που βάζετε δίπλα σας.

Στο κέντρο του εγκεφάλου βρίσκεται μια ομάδα νεύρων, γνωστή ως υπερχιασματικός πυρήνας, που επιβλέπει το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού σας. Τον κιρκάδιο ρυθμό. Αυτός καθορίζει πότε νυστάζετε και πότε τα μάτια σας είναι ορθάνοιχτα. Ελέγχει ταυτόχρονα την αρτηριακή πίεση, τη θερμοκρασία του σώματος και την αίσθηση που έχουμε για τον χρόνο. Με λίγα λόγια δηλαδή, μετατρέπει το σώμα μας σε μια καλοδουλεμένη μηχανή.

Αυτή η μηχανή λατρεύει την προβλεψιμότητα. Το σώμα μας είναι πιο αποτελεσματικό όταν υπάρχει μια ρουτίνα για να ακολουθήσει. Αν κοιμάστε και ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε ημέρα, το σώμα καταγράφει αυτή τη συμπεριφορά.

Ο κύκλος ύπνου και ξυπνήματος ρυθμίζεται από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PER. Τα επίπεδα της αυξάνονται και πέφτουν μέσα στην ημέρα, με την κορύφωσή της να είναι το απόγευμα και η χαμηλότερη τιμή της το βράδυ. Όταν λοιπόν πέφτει, ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται, η αρτηριακή πίεση πέφτει και η σκέψη γίνεται πιο θολή. αυτό σημαίνει ότι νυστάζετε.

Αν ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα, το σώμα μαθαίνει να ανεβάζει τα επίπεδα της PER εγκαίρως πριν το ξυπνητήρι. Μια ώρα πριν ξυπνήσετε, τα επίπεδα PER αυξάνονται σταδιακά, για να προετοιμαστεί για το άγχος της αφύπνισης, το σώμα απελευθερώνει μια σειρά ορμονών, όπως η κορτιζόλη. Έτσι, σταδιακά ο ύπνος σας γίνεται ελαφρύτερος.

Το σώμα μισεί το ξυπνητήρι. Είναι αγχωτικό για αυτό. Γιατί υπερνικά τον στόχο της σταδιακής αφύπνισης. Για να αποφύγει αυτή τη βίαιη διακοπή το σώμα αρχίζει να αυξάνει τις ορμόνες PER και το στρες νωρίτερα. Έτσι η σταδιακή αφύπνιση δεν χάνεται, με το ρολόι να είναι τόσο ακριβές που τα μάτια σας ανοίγουν λογά λεπτά πριν το ξυπνητήρι. Αν δεν ξυπνάτε πριν το ξυπνητήρι, είναι πιθανό να μην κοιμάστε όσο θα έπρεπε ή το πρόγραμμα ύπνου σας δεν είναι σταθερό. Αν ξυπνάτε διαφορετική ώρα τις καθημερινές και το Σαββατοκύριακο, το εσωτερικό ρολόι σας είναι εκτός λειτουργίας. Χωρίς συνέπεια στον ύπνο, ο οργανισμός μπορεί να μην ξέρει πότε να σηκωθεί. Έτσι όταν το ξυπνητήρι χτυπάει, είστε λίγο ζαλισμένοι και λίγο πιο νευριασμένοι.

Σχετικές δημοσιεύσεις