Ο ΠΟΥ παροτρύνει τον κόσμο να μην σταματήσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις χώρες τη Δευτέρα να μην σταματήσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού αφού δύο ακόμη ευρωπαϊκά έθνη και ένα στην Ασία προσχώρησαν στα Κρατη έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca για φόβους για την ασφάλεια του .

Στη Γερμανία, τα ερωτηματικά σχετικά με το εμβόλιο προκάλεσαν μια πολιτική διαμάχη, με τον αρχηγό της Βαυαρικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU), Markus Soeder, λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται σαφή καθοδήγηση από τους ειδικούς της.

Σημειώνοντας ότι ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ είχαν σταματήσει να χρησιμοποιούν το εμβόλιο, ο Soeder είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Γι ‘αυτό πρέπει να υπάρχει μια επιπλέον σαφής δήλωση στη Γερμανία: είναι καλό ή κακό το εμβόλιο;»

Το υπουργείο Υγείας είπε ότι η χώρα συνεχίζει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο σύμφωνα με τις οδηγίες του EMA.

Οι αναφορές πιθανών κινδύνων για την ασφάλεια λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και τα δεδομένα εξετάζονται συνεχώς, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Reuters. Περαιτέρω διαδικασίες θα συζητηθούν με τους Ευρωπαίους και τους εθνικούς ρυθμιστές εμβολίων αυτήν την εβδομάδα, είπε.

Οι έρευνες για πιθανές παρενέργειες είναι περίπλοκες καθώς εξετάζεται το ιστορικό κάθε περίπτωσης και περιστάσεις που σχετίζονται με θάνατο ή ασθένεια Οι αυστριακές αρχές δήλωσαν ότι η επανεξέταση της παρτίδας AstraZeneca θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Ο EMA δήλωσε ότι από τις 10 Μαρτίου, έχουν αναφερθεί συνολικά 30 περιπτώσεις θρόμβωσης αίματος σε περίπου 5 εκατομμύρια άτομα εμβολιασμένα με το πυροβολισμό AstraZeneca στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, ο οποίος συνδέει 30 ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι από τις 12 Μαρτίου, περισσότερες από 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 είχαν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, χωρίς να διαπιστωθεί ότι έχουν προκληθεί θάνατοι από κανένα από αυτά.

πηγή GENEVA/COPENHAGEN (Reuters)

Σχετικές δημοσιεύσεις