Ο σπουδαίος κιθαρίστας που παράτησε τα πάντα και πέθανε μόνος στο αυτοκίνητο

Ευρέως θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους και πιο σημαντικούς κιθαρίστες μπλουζ στη μουσική βιομηχανία, ο Mike Bloomfield εντάχθηκε μετά θάνaτον στο Blues Hall of Fame το 2012 και (ως μέλος του Paul Butterfield Blues Band) στο Rock & Roll Hall of Fame το 2015. 

Ο Bob Dylan και ο Eric Clapton τον εκτιμούσαν απεριόριστα. 

Το 2003, το Rolling Stone τον τοποθέτησε στο Νο 22 στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.

O Bloomfield γεννήθηκε σε μια πλούσια οικογένεια του Σικάγο το 1943. Η οικογενειακή επιχείρηση δεν είχε καμία σχέση με τη μουσική, ήταν εντελώς άσχετη – αφορούσε τον εξοπλισμό και τις προμήθειες εστιατορίων. Ο παππούς του, Samuel, ίδρυσε τα Bloomfield Industries το 1933 και μετά το θάνατό του το 1954, η εταιρεία πέρασε στα χέρια του πατέρα του Mike Bloomfield Harold και τον θείο του Daniel.

Εκείνος όμως δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για την οικογενειακή επιχείρηση – ή για τον πλούσιο τρόπο ζωής τους. Έχοντας λατρέψει τη μαύρη, μπλουζ μουσική που άκουσε να βγαίνει από τις γειτονιές στη νότια και δυτική πλευρά του Σικάγο, αγόρασε την πρώτη του κιθάρα από ένα ενεχυροδανειστήριο που είχε ο άλλος παππούς του. Ο πατέρας του όμως, φέρεται να μισούσε το πάθος του γιου του για τη μουσική και ανησυχούσε τόσο πολύ για την άγρια ​​διάθεση του Mike.

Μετά από πολλές περιπέτειες με τον πατέρα αποφάσισε να του δίνει χρήματα για να ζει και να εξελιχθεί στη μουσική. Λένε δε, πως του έδιναν 50.000 δολάρια το χρόνο.

Ο Mike ήταν μόλις 20 ετών όταν γνώρισε τον Dylan και οι δύο έγιναν αμέσως φίλοι. Ο κιθαρίστας έπαιξε στο άλμπουμ του Dylan Highway 61 Revisited και ήταν μέρος της μπάντας του στο Newport Folk Festival το 1965.

Μέχρι τότε, ο Bloomfield είχε ενταχθεί στο συγκρότημα Paul Butterfield Blues. Έφυγε από το συγκρότημα στα τέλη του 1966, ανίκανος ή απρόθυμος να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της αυξανόμενης φήμης του συγκροτήματος. Το 1967, ο Bloomfield δημιούργησε ένα συγκρότημα που ονομάζεται Electric Flag, αλλά η αυξανόμενη εξάρτησή του από την ηpωίνη τον οδήγησαν να σταματήσει.

Η ζωή και η καριέρα του άρχισαν να παίρνουν την κάτω βόλτα στη δεκαετία του 1970 καθώς επέστρεψε στο σπίτι του στο Mill Valley της Καλιφόρνια, όπου συνέχισε να κάνει χρήση ναpκωτικών, συνέθεσε soundtrack για… εpωτικές ταινίες και έπαιξε σε τοπικά κλαμπ.

Τον Φεβρουάριο του 1981, ο Bloomfield βρέθηκε νεκpός στο αυτοκίνητό του. Ενα άδειο μπουκάλι Valium βρισκόταν στο κάθισμα δίπλα του, όμως δεν βρέθηκαν ναpκωτικά στον οργανισμό του, δεν υπήρχε σημείωμα αuτοκτονίας. Ήταν όμως ένα θλιβερό τέλος για ένα θρύλο των blues, ο οποίος ήταν μόλις 37 ετών τη στιγμή του θανάτοu του.

Σχετικές δημοσιεύσεις