Παλαιολιθικά οστά ελεφάντων και ρινόκερων ανακαλύφθηκαν στο λιγνιτωρυχείο της Μεγαλόπολης

Τα ευρήματα μας παρέχουν πλούτο πληροφοριών σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις κατά την εποχή των παγετώνων αλλά και της εκμετάλλευσης των ζώων.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου πολιτισμού,

οι πέντε καινούριες θέσεις που βρέθηκαν στο λιγνιτορυχείο της Μεγαλόπολης διασώζουν πολιτισμικά και πανιδικά κατάλοιπα σε στρωματογραφική συνάφεια και προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία διαχρονικής διερεύνησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, για μια σημαντική περίοδο στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης και σε μια περιοχή που έως τώρα είχε ελάχιστα ερευνηθεί».

Η παλαιότερη θέση που εντοπίστηκε είναι τα Κυπαρίσσια 4, η οποία χρονολογείται περίπου 700 χιλιάδες χρόνια πριν και βρίσκεται 70 περίπου μέτρα κάτω από την σημερινή επιφάνεια του εδάφους. Η θέση περιέχει λίθινα τέχνεργα της Κατώτερης Παλαιολιθικής, μαζί με κατάλοιπα εξαφανισμένων ζώων, όπως γιγαντιαίου ελαφιού (Praemegaceros), ιπποπόταμουρινόκερουελέφαντα, καθώς και ενός δοντιού του κερκοπίθηκου Μακάκου.

Η «νεότερη» κοντινή θέση Κυπαρισσία 3 απέδωσε κυρίως οστά ελέφαντα σε συνδυασμό με λίθινα εργαλεία. Στη θέση Μαραθούσα 2, η οποία χρονολογείται πριν από περίπου 450 χιλιάδες χρόνια, βρέθηκε τμήμα σκελετού ιπποπόταμου με σημάδια κοπής μαζί με υπολείμματα λίθινων εργαλείων και αποτελεί σπάνιο παράδειγμα εκμετάλλευσης ιπποπόταμου στην Ευρώπη κατά την περίοδο των παγετώνων, είναι η γεωλογική περίοδος που περιλαμβάνει τη χρονική περίοδο 2.588.000 με 11.700 χρόνια περίπου πριν.

Σχετικές δημοσιεύσεις