Ενισχυμένος κώδικας δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση – Τα υπογράφοντα μέρη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους

ευρωπαικο europe

Η Αντιπρόεδρος κ. Βιέρα Γιούροβα και ο Επίτροπος κ. Τιερί Μπρετόν θα συναντηθούν με τα υπογράφοντα μέρη του ενισχυμένου κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση, τα οποία θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στο πλαίσιο συνεδρίασης ολομέλειας της ειδικής ομάδας του κώδικα, υπό την προεδρία της Επιτροπής.

Έναν χρόνο μετά την έναρξη ισχύος του ενισχυμένου κώδικα, τα υπογράφοντα μέρη θα συζητήσουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων του κώδικα, καθώς και τις μελλοντικές προκλήσεις, όπως η προετοιμασία για τις επόμενες ευρωεκλογές, η εντατικοποίηση των εργασιών επαλήθευσης γεγονότων, η βελτίωση της πρόσβασης σε δεδομένα για την έρευνα, η ενδυνάμωση των χρηστών και η ανταπόκριση στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Η συνεργασία μεταξύ των υπογραφόντων μερών και ο μεγάλος αριθμός νέων οργανώσεων που επιθυμούν να υπογράψουν τον ενισχυμένο κώδικα δείχνουν ότι ο κώδικας αποτελεί ένα αποτελεσματικό και δυναμικό μέσο για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Ωστόσο, σημειώνεται υπερβολικά αργή πρόοδος σε ορισμένες κρίσιμες πτυχές, όπως η πολεμική προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου, η ανεξάρτητη πρόσβαση σε δεδομένα και η κατάχρηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις ευρωεκλογές του 2024, καλώ όλες τις πλατφόρμες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε όλα τα κράτη μέλη και σε όλες τις γλώσσες.»

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν δήλωσε τα εξής: «Η πρώτη διαδικασία υποβολής εκθέσεων στο πλαίσιο του κώδικα μάς παρείχε για πρώτη φορά δεδομένα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν οι πλατφόρμες την παραπληροφόρηση. Κατέδειξε, όμως, επίσης ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα όσον αφορά την επαλήθευση γεγονότων, τον έλεγχο περιεχομένου και την πρόσβαση των ερευνητών και των ερευνητριών σε δεδομένα. Οι πλατφόρμες έχουν σημαντική ευθύνη έναντι των κοινωνιών και των δημοκρατιών μας. Η ευθύνη αυτή καθίσταται νομική υποχρέωση βάσει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες και οι χαρακτηρισμένες πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες θα πρέπει να αξιολογήσουν και να μετριάσουν τους συστημικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, έως τις 25 Αυγούστου.»

Τον Φεβρουάριο του 2023, τα υπογράφοντα μέρη του κώδικα δεοντολογίας υπέβαλαν τις πρώτες βασικές εκθέσεις τους. Η Επιτροπή αναμένει εντατικοποίηση της υποβολής εκθέσεων στο πλαίσιο του επόμενου γύρου υποβολής τον Ιούλιο του 2023. Παράλληλα, θα  πραγματοποιηθεί αξιολόγηση συστημικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, την οποία θα διενεργήσουν οι πολύ μεγάλες επιγραμμικές πλατφόρμες στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Στόχος του κώδικα είναι να αναγνωριστεί ως κώδικας δεοντολογίας στο πλαίσιο της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Σχετικές δημοσιεύσεις