Πεπόνι – Καλοκαιρινό, νόστιμο και φτωχό σε θερμίδες

Το πεπόνι είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι σημαντική για την όραση και την υγεία του δέρματος. Επίσης, είναι γεμάτο από βιταμίνη C, που είναι ένα γνωστό αντιοξειδωτικό. Στην πραγματικότητα, ένα φλιτζάνι πεπόνι περιέχει λίγο περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για δύο βιταμινών. Εχει μηδενική χοληστερόλη και είναι επίσης ένα από τα πολύ λίγα φρούτα που έχει ένα υψηλό επίπεδο βιταμινών του συμπλέγματος Β: B1 (θειαμίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ) και Β6 (πυριδοξίνη).  Παράλληλα, τα πεπόνια είναι μια πολύ καλή πηγή καλίου.

Ενα φλιτζάνι πεπόνι περιέχει:

Θερμίδες: 54 kcal

Λίπη: 0.3 g

Υδατάνθρακες: 13 g

Πρωτεΐνες: 1,3 g

Φυτικές Ινες: 1,4 g

Γλυκαιμικός Δείκτης: Μεσαίος (56-69)

Το πεπόνι μπορεί να αποτελέσει ένα υποκατάστατο κάποιου σνακ υψηλής θερμιδικής αξίας και να σάς βοηθήσει στην υγιεινή απώλεια βάρους. Δεδομένου ότι είναι πλούσιο σε κάλιο, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και να αποτρέψει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το κάλιο στα φρούτα μπορεί, επίσης, να μειώσει το πρόβλημα ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά. Το φυλλικό οξύ που υπάρχει στα πεπόνια, συμβάλλει στη δημιουργία υγιών εμβρύων στις έγκυες γυναίκες και μπορεί ακόμα και να αποτρέψει τον καρκίνο του τραχήλου και την οστεοπόρωση. Χρησιμεύει, επίσης, ως ήπιο αντικαταθλιπτικό, ενώ επειδή αποτελείται από μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών, είναι καλό για όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Δεδομένου ότι ο καρπός του δεν είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες, μπορεί να είναι καλό σνακ για όσους προσέχουν γενικά τη διατροφή τους.

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, βοηθά και στη διατήρηση υγιούς δέρματος χάρη στη βιταμίνη Α που διαθέτει. Μπορεί να μειώσει τη θερμότητα του σώματος σε μεγάλο βαθμό και ως εκ τούτου να αποτρέψει τις διαταραχές που σχετίζονται με τη θερμότητα. Μπορεί να ανακουφίσει από την κούραση. Εχει αποτελεσματικές καθαρτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της αϋπνίας.

Οταν αγοράζετε πεπόνι, κοιτάξτε να πάρετε αυτό που είναι βαρύ για το μέγεθός του και δεν κάνει ήχο κίνησης υγρών όταν ανακινείται. Τα πεπόνια πρέπει να μυρίζουν φρέσκο άρωμα και να μην είναι υπερώριμα. Αποφύγετε οποιοδήποτε πεπόνι έχει σημάδια ή μαλακά σημεία. Τα ώριμα πεπόνια πρέπει να έχουν μια κίτρινη απόχρωση στη φλούδα ανάμεσα στο πλέγμα τους. Τα άγουρα φρούτα μπορούν να αποθηκευτούν στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να ωριμάσουν και μόλις ωριμάσουν να φυλαχθούν στο ψυγείο.

Τρόποι για να συμπεριλάβετε το πεπόνι στη διατροφή σας:

* Προσθέστε το στα smoothies, τα δημητριακά ή τις φρουτοσαλάτες σας

* Φτιάξτε ένα ασιατικής έμπνευσης επιδόρπιο: Κόψτε το πεπόνι, αναμείξτε το με τριμμένο πάγο, ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα και μέλι

Σχετικές δημοσιεύσεις