Πινακίδα STOP – Γιατί είναι στα αγγλικά;

Όλες οι πινακίδες οδικής σήμανσης είναι διαμορφωμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται αντιληπτές από όλους τους οδηγούς, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Οι πινακίδες STOP δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς το σύνολο των οδηγών τις συναντά ανά εκατοντάδες κατά τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Και γνωρίζουν ότι υποχρεώνουν τον εκάστοτε οδηγό να διακόψει εντελώς την πορεία του σε μια διασταύρωση, ώστε να ελέγξει με προσοχή αν διέρχεται κάποιο όχημα στις διασταυρούμενες οδούς.

Το STOP θεωρείται μία από τις σημαντικότερες πινακίδες στο οδικό δίκτυο, και ως εκ τούτου φέρει διαφορετικό σχήμα (οκτάγωνο) και χρώμα (κόκκινο) συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Παράλληλα, είναι η μοναδική ρυθμιστική πινακίδα που στο κέντρο της αναγράφεται κάποια λέξη – STOP, ώστε να επισείεται η προσοχή των οδηγών και να μην εισέρχονται στις διασταυρώσεις χωρίς να έχει προηγηθεί εξονυχιστικός έλεγχος της κυκλοφορίας.

Πινακίδα STOP: Γιατί είναι στα αγγλικά;
Για ποιο λόγο, όμως, η λέξη STOP αναγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες και όχι στην ελληνική γλώσσα; Ο λόγος έγκειται στην παγκόσμια εξάπλωση της αγγλικής γλώσσας και στη κυριαρχία της ως διεθνής γλώσσα. Επομένως, ένας επισκέπτης της χώρας μας από το εξωτερικό θα μπορεί να αναγνωρίσει την πινακίδα, και να διακόψει έγκαιρα την πορεία του.

Την προσοχή των οδηγών θα τραβήξει επίσης και το κόκκινο χρώμα, το οποίο – μεταξύ άλλων – θεωρείται το παγκόσμια χρώμα για την αναγγελία ενός κινδύνου.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιούταν μια ελληνική λέξη (π.χ. στάση/σταμάτημα/ακινητοποίηση), ενδέχεται να προκαλούταν σύγχυση στους ξένους οδηγούς.

Φυσικά, η πινακίδα STOP είναι στα αγγλικά στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως είναι οι λατινόφωνες χώρες (Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, Κούβα, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Παραγουάη, Περού, Πουέρτο Ρίκο, Βενεζουέλα, Ουρουγουάη), η Τουρκία και πολλές ασιατικές χώρες.

Το πρόστιμο

Υπενθυμίζεται ότι η παραβίαση του STOP επισύρει πρόστιμο ύψους 700 ευρώ, αλλά και αφαίρεση της άδειας οδήγησης και των πινακίδων του οχήματος για 20 ημέρες.

Σχετικές δημοσιεύσεις