Πλειστηριασμοί – εξπρές έρχονται από Σεπτέμβριο

Μ ε πρώτο θέμα στην ατζέντα την επιτάχυνση των πλειστηριασμών από Σεπτέμβριο ξεκινά τον Ιούλιο η 11η αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς. Άμεσα για τον σκοπό αυτό καταφτάνει στην Αθήνα ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, για να διασφαλίσει ότι θα προχωρήσουν οι απαιτούμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Το τοπίο στους πλειστηριασμούς αλλάζει έτσι άρδην. Και το παράδοξο που ίσως προκύψει θα είναι το εξής: για οφειλέτες που θα ξεκινήσει μετά το φθινόπωρο για πρώτη φορά η διαδικασία είσπραξης (διαταγή πληρωμής) ο πλειστηριασμός θα ολοκληρωθεί ενδεχομένως νωρίτερα από άλλους, για τους οποίους η αντίστοιχη διαδικασία ξεκίνησε το 2018!

Με τα νέα δεδομένα, εκατομμύρια οφειλέτες πρέπει αμέσως να βρουν καταφύγιο στα νέα εργαλεία που είναι διαθέσιμα και τους προσφέρει η κυβέρνηση για να προστατευτούν. Διαφορετικά οφειλέτες και συνοφειλέτες, εγγυητές, συγγενείς και φίλοι μπορεί να χάσουν μαζικά τις περιουσίες τους, αλλά αντί να ξεχρεώσουν, να βρεθούν να χρωστάνε κι άλλα στις τράπεζες αν δεν αξιοποιήσουν εγκαίρως τα εργαλεία της νέας εποχής.

Νέα πραγματικότητα

Προ ημερών μόλις, στην 10η Εκθεση της Ενισχυμένης Εποπτείας για τη χώρα μας περιγράφεται ξεκάθαρα πως τον Ιούλιο αλλάζουν όλα στους πλειστηριασμούς. Οι αλλαγές αφορούν στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στις διαδικασίες πλειστηριασμών που θα ισχύσουν τον Σεπτέμβριο, δηλαδή σε δύο μήνες από σήμερα.

Σύμφωνα με το κείμενο της 10ης Έκθεσης Αξιολόγησης:

«Οι ελληνικές αρχές (υπ. Δικαιοσύνης) προετοιμάζουν επιπλέον μέτρα για βελτίωση της διεξαγωγής των πλειστηριασμών».

«Ο αναθεωρημένος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση των δημοπρασιών, θα εγκριθεί τον Ιούλιο του 2021 και θα τεθεί σε ισχύ πριν από την έναρξη του επόμενου δικαστικού έτους, μετά το καλοκαίρι».

Όλα γίνονται για έναν σκοπό: να καθαρίσουν οι τράπεζες από κρυμμένους σκελετούς του παρελθόντος και να μπορέσουν να ρίξουν χρήμα που θα κινήσει ξανά την αγορά.

Καθόλου τυχαία, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, πέρα από τους επαίνους για τη χώρα μας είπε μόλις εγκρίθηκε η Έκθεση της 10ης Αξιολόγησης: «Στο τραπεζικό σύστημα υπάρχει το ερωτηματικό εάν οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να παρέχουν όλη την πίστωση που απαιτείται για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης. (…)

Εξακολουθεί να έχει τις υψηλότερες αναλογίες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) από οποιοδήποτε τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη. (…) Πρέπει να εφαρμοστούν διαδικασίες αφερεγγυότητας. (…) Υπάρχουν λοιπόν ζητήματα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει πλήρως. Είμαστε σε στενή επαφή. Και τον επόμενο μήνα, τον Ιούλιο, θα είμαι πάλι στην Ελλάδα για να συνεχίσω τον διάλογο με τις ελληνικές αρχές και θα προετοιμάσουμε την επόμενη θετική έκθεση παρακολούθησης».

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Πρακτικά, οι πλειστηριασμοί θα ολοκληρώνονται τάχιστα και όχι σε 2 ή 3 χρόνια όπως ισχύει ως τώρα. Όσοι δεν προνοήσουν και μπλέξουν τότε στους πλειστηριασμούς, κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα, ακόμα και το δικαίωμα στη 2η ευκαιρία για ένα μέλλον «καθαρό» από τα χρέη του παρελθόντος.

Τι αλλάζει από Σεπτέμβριο

Ακόμα και μετά την τελευταία αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας πριν από μισό χρόνο, οι θεσμοί ζητούν να αφαιρεθούν χειροκίνητες και απαρχαιωμένες διαδικασίες. Το υπουργείο Δικαιοσύνης καθιερώνει νέες ηλεκτρονικές διαδικασίες πριν και μετά τη διεξαγωγή της δίκης φέρνοντας επιτάχυνση και διαφάνεια στην απονομή της Δικαιοσύνης γενικότερα – και ειδικά των πλειστηριασμών που ενδιαφέρει τους θεσμούς.

Ωστόσο οι θεσμοί επιμένουν να καταργηθούν νομικά παράθυρα ή διαδικασίες που θεωρούν περιττές και προσχηματικές. Ζητούν απαντήσεις γιατί σε κάθε βήμα που κάνει ο πιστωτής μπορεί να γίνεται και ένσταση από τον οφειλέτη. Γιατί για την ίδια υπόθεση να γίνονται τρεις αιτήσεις από τον πιστωτή, τρεις ενστάσεις από τον οφειλέτη και να βγαίνουν τρεις αποφάσεις δικαστηρίων για κάθε ένσταση. Αυτό προκαλεί καθυστερήσεις και γραφειοκρατικό φόρτο με αποτέλεσμα να λιμνάζουν για χρόνια υποθέσεις στα δικαστήρια.

Δεν κατανοούν επίσης γιατί καλούνται μάρτυρες όταν υπάρχουν χαρτιά και αποδείξεις για τα ποσά οφειλής. Ζητούν να αφαιρεθούν οι κλήσεις μαρτύρων καθώς δεν πρόκειται για ανάκριση, αλλά αρκεί η βεβαίωση των οφειλών και των εισοδημάτων από επίσημα έγγραφα για να κρίνει το δικαστήριο το δίκαιο του αιτήματος κάθε πλευράς (αν και πόσα χρωστά, τι πληρώνει, τι υποχρεώσεις έχει, σε ποια κατάσταση έχει περιέλθει κ.λπ.).

Ποιοι να ανησυχούν

Άμεσα οι αλλαγές αφορούν νέες διαδικασίες είσπραξης, δηλαδή όσους δεν έχουν ποτέ ως τώρα υποστεί μέτρα. Κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις που φορτώθηκαν κορωνοχρέη, καθώς σταδιακά αίρεται το δίχτυ προστασίας για μια σειρά υποχρεώσεων της πανδημίας, όπως αναστολές πληρωμών φόρων, εξόφληση δανείων ή επιταγών κ.λπ.

Για παλιούς οφειλέτες που έχουν ήδη μπλεξίματα, προστασία από νόμους Κατσέλη, Δένδια, Σταθάκη κ.λπ. δεν υφίσταται πια από πέρυσι ήδη. Λόγω πανδημίας μόνο έχουν παγώσει οι διαδικασίες για ευάλωτους οφειλέτες.  Η εξαίρεση για την α’ κατοικία θα λήξει μόλις ανοίξουν ξανά τα δικαστήρια, μετά τον Αύγουστο. Ωστόσο θα ακολουθούν την παλαιά διαδικασία που είναι πιο χρονοβόρα και ο χρόνος κυλά υπέρ του οφειλέτη.

Ποιοι γλιτώνουν

Για τους οφειλέτες που θα προνοήσουν, πάντως, υπάρχουν πλέον τρία νέα μέτρα διάσωσης:

Πρόγραμμα «Γέφυρα 1 & 2»: Το κράτος πληρώνει μέρος από τις δόσεις των δανείων για όσους πλήττονται σήμερα και κινδυνεύουν να βρεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τις διαδικασίες αυτές από το φθινόπωρο και μετά.

Εξωδικαστικός μηχανισμός: 240 και 420 δόσεις με κούρεμα οφειλής για όσους πραγματικά δεν έχουν να πληρώσουν παραπάνω.

Πτωχευτική ικανότητα για τα νοικοκυριά: Ολική εξόφληση για τα φυσικά πρόσωπα μετά από ρευστοποίηση της περιουσίας τους, παροχή δεύτερης ευκαιρίας με απαλλαγή από τα οικονομικά βάρη του παρελθόντος, μεταβίβαση της κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών σε ειδικό φορέα και παραμονή στο σπίτι τους έναντι ενοικίου, κρατική επιδότηση αλλά και δυνατότητα επαναπόκτησής του αν ορθοποδήσουν οικονομικά μετά από χρόνια.

Σχετικές δημοσιεύσεις